ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιχείρηση «κόκκινα δάνεια» από τις Τράπεζες

10:02 - 01 Δεκ 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Επιχείρηση «κόκκινα δάνεια» από τις Τράπεζες
Σε επαφές και διεργασίες με εξειδικευμένους στα προβληματικά δάνεια ομίλους, βρίσκονται τόσο η Eurobank όσο και η Alpha Bank προκειμένου να βρούνε λύσεις στη διαχείριση των «κόκκινων» στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων.

Οι συζητήσεις αφορούν τόσο την ισπανική Aktua, με την οποία εξετάζεται η διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων της λιανικής τραπεζικής, όσο και με την KKR με αντικείμενο τη διαχείριση "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων, ενώ στο «χορό» φέρεται να έχει μπει και το βρετανικό fund Centerbridge.

Πρόκειται για εξειδικευμένα funds που σε συνεργασία με τις τράπεζες θα πρωταγωνιστήσουν στο «ξεκαθάρισμα» των επιχειρηματικών δανείων, με την διαχείρισή τους ή την πώλησή τους να μπαίνει εκ νέου, και μάλιστα, εμφατικότερα, στον σχεδιασμό των τραπεζών. Μάλιστα, πληροφορίες δεν αποκλείουν πέρα από την ενεργή διαχείριση ή πώληση δανείων μέσω των συμμαχιών τραπεζών και ξένων φορέων, να έχουμε και παραχώρηση «πακέτων» χορηγήσεων ιδίως κλάδων που θεωρούνται hot και προσελκύουν ενδιαφέρον, όπως ο τουρισμός, τα ξενοδοχεία, η ναυτιλία.

Σημειώνεται ότι ήδη Aktua και Alpha Bank έχουν συστήσει σχήμα με ποσοστό συμμετοχής 55% - 45% αντίστοιχα. Το σχήμα αυτό διαχειρίζεται ήδη στεγαστικά, καταναλωτικά και δάνεια μικρών επιχειρήσεων της Alpha Bank. Σημειώνεται ότι πρόκειται για διαχείριση δανείων και όχι πώληση χαρτοφυλακίων, η οποία γίνεται από ξεχωριστή εταιρία, την Aktua Hellas, η οποία έχει δικά της γραφεία και δικό της οργανόγραμμα. Σε αυτό το κοινοπρακτικό σχήμα η Eurobank συζητά να μεταφέρει χαρτοφυλάκιο καθυστερούμενων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.

Οι συζητήσεις της Eurobank για την μεταφορά και δικού της χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων στο εν λόγω σχήμα, όπως και οι συζητήσεις με την KKR για την διαχείριση "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, καθώς δεν έχει αποφασιστεί αν τα χαρτοφυλάκια θα αφορούν δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ή άνω των 180 ημερών.

Σημειώνεται ότι τα joint ventures που θα δημιουργηθούν από το 2016 από τις τράπεζες, θα διαχειρίζονται τις καθυστερήσεις επιδιώκοντας την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εισπραξιμότητα οφειλών, παίρνοντας προμήθεια αναλογικά με την επίτευξη του στόχου. Για τις τράπεζες, το όφελος θα είναι το έσοδο που θα λαμβάνουν από την αποπληρωμή δανείων.

Σε κάθε περίπτωση, το μεγαλύτερο όφελος θα είναι στην εξυγίανση των επιχειρηματικών δανείων, θέμα που είναι και το μείζον τόσο για τις τράπεζες όσο και για την κυβέρνηση.

Όσον αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια τα συνολικά «κόκκινα» φέρονται να προσεγγίζουν τα 35-40 δισ. ευρώ, με τα 25 εξ αυτών να είναι κοινοπρακτικά, άρα οι τράπεζες πρέπει να βρούνε κοινό τρόπο διαχείρισής τους, είτε με αναδιαρθρώσεις (ακόμα και με κεφάλαια από βασικούς μετόχους ή και κούρεμα οφειλών), είτε με πωλήσεις, είτε με «σαλαμοποίηση» δραστηριοτήτων και παραχώρησή τους σε επενδυτές (ίσως και ανταγωνιστές της επιχείρησης).

Πάντως, δεδομένης της αυξημένης συμμετοχής των ξένων funds στις ΑΜΚ, οι αλλοδαποί κεφαλαιούχοι θα έχουν αυξημένο ρόλο και λόγο στις διαδικασίες, πιέζοντας για λύσεις. Η δε ΤτΕ άμεσα αναμένεται, με Πράξη του Διοικητή, να δώσει τουλάχιστον τρεις άδειες σε ξένες εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων. 

Είναι ένα ερώτημα πάντως αν φτάσουμε στο σημείο να μιλάμε για… μαζικές πωλήσεις, και μάλιστα σε εξευτελιστικά επίπεδα,  προβληματικών δανείων που φτάνει στο ύψους των 100-105 δισ. ευρώ. Η γενική αίσθηση που υπάρχει ότι οι τράπεζες θα ξεπουλήσουν σε hedge funds ή distress funds είναι υπερβολική, αν και είναι αλήθεια ότι  υπάρχουν funds που αγοράζουν επισφαλή επιχειρηματικά δάνεια στο 5-8% της ονομαστικής αξίας σε εξευτελιστικές τιμές. Οι τράπεζες θα αξιολογούνται ανά τρίμηνο μετά τον Φεβρουάριο του 2016 από την ΕΚΤ όσον αφορά την πορεία διαχείρισης των NPLs των προβληματικών δανείων. Για να πουληθούν προβληματικά δάνεια σε funds θα πρέπει να αυξηθούν οι προσφορές, να αυξηθεί η αξία των προβληματικών δανείων και αυτό θα συμβεί μέσω της βελτίωσης της συνολικής εικόνας της αγοράς. 

Σημειώνεται επίσης ότι μόλις προ ημερών  ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, ερωτηθείς αν η Eurobank εξετάζει την πώληση δανείων σε εξειδικευμένα χαρτοφυλάκια σημείωνε ότι «σε ό,τι μας αφορά δεν σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε μαζικές πωλήσεις δανείων, γιατί θεωρώ ότι δεν είναι προς το συμφέρον της τράπεζας. Είναι πιθανό να εξετάσουμε το ενδεχόμενο συνεργασιών με εξειδικευμένου οίκους αλλά διατηρώντας τα δάνεια στον ισολογισμό μας. Πιστεύω ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μπορούν να αποτελέσουν μια ευκαιρία για το τραπεζικό σύστημα καθώς με τους κατάλληλους χειρισμούς ένα μεγάλο μέρος τους μπορεί να επανέλθει σε κατάσταση κανονικότητας προς όφελος όχι μόνον των τραπεζών αλλά ευρύτερα της οικονομίας».

Γιώργος Παπακωνσταντίνου 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.