ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πέτυχε τον στόχο η Εθνική, μπαίνουν τα χαρτιά

08:22 - 03 Δεκ 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Πέτυχε τον στόχο η Εθνική, μπαίνουν τα χαρτιά
Τον στόχο των 300 εκατ. ευρώ προσέγγισε σύμφωνα με πληροφορίες η δημόσια προσφορά της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ προς τους Ελληνες επενδυτές.

Σημειώνεται ότι ήταν η μόνη τράπεζα από τις τέσσερις συστημικές η οποία προχώρησε σε ιδιωτική τοποθέτηση προς Έλληνες επενδυτές και τα αντληθέντα κεφάλαια αναμένεται να καλύψουν μέρος των κεφαλαιακών αναγκών της ΕΤΕ υπό το δυσμενές σενάριο. Ο κύριος όγκος των προσφορών υποβλήθηκε χτες2 Δεκεμβρίου του 2015.

 Με τα περίπου 300 εκατ που συγκεντρώθηκαν θα μειωθούν περαιτέρω οι κεφαλαιακές ανάγκες του δυσμενούς σεναρίου. Άρα η ΕΘΝΙΚΗ συγκέντρωσε από ιδιώτες και LME περίπου 1,75 δισεκ. με τις δύο δημόσιες προσφορές σε εξωτερικό και Ελλάδα.

 Η αρχική αισιόδοξη προσέγγιση ότι θα ξεπεράσουν τα 300 εκατ οι προσφορές και ίσως φθάσουν τα 450 εκατ δεν επιβεβαιώθηκε. Η αλήθεια όμως είναι ότι τα περίπου 300 εκατ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν πλησίασαν σε ύψος το αντίστοιχο βιβλίο προσφορών σε διεθνείς επενδυτές που είχαν συγκεντρωθεί 475 εκατ. ευρώ.

 Η τιμή διάθεσης ήταν στα 0,30 ευρώ ανά μετοχή. Σημειώνεται ότι σήμερα Πέμπτη επανέρχεται στο ταμπλό και η μετοχή της ΕΤΕ, μετά και την ολοκλήρωση του reverse split.

 Η μετοχή θα ξεκινήσει την διαπραγμάτευση εκ νέου όχι με τιμή 0,0810 που έκλεισε στις 27 Νοεμβρίου αλλά με τιμή 1,21 ευρώ λόγω του reverse split, ενώ οι συμμετέχοντες στην δημόσια προσφορά θα έχουν αγοράσει στα 0,30 ευρώ δηλαδή απόκλιση 75%. Αυτό είναι και το βασικό κίνητρο της δημόσιας προσφοράς.

 Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί μεταξύ του διαστήματος 3 Δεκεμβρίου που ξεκινάει πάλι η διαπραγμάτευση της νέας αναπροσαρμοσμένης τιμής και της 14ης Δεκεμβρίου που θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών από την αύξηση κεφαλαίου.

 Μένει να φανεί αν η τιμή της ΕΘΝΙΚΗΣ στο χρηματιστήριο θα τείνει να συγκλίνει με την τιμή της αύξησης δηλαδή τα 0,30 ευρώ μετά RS (ή 0,02 ευρώ προ RS), όταν ήδη υπάρχει ο μπούσουλας των ALPHA BANK και EUROBANK όπου τα χαρτιά χτες πιέστηκαν προς τις τιμές των ΑΜΚ και οριακά χαμηλότερα.

 Η ΕΘΝΙΚΗ έχει ήδη συγκεντρώσει 457 εκατ. ευρώ από την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό, 709 εκατ. ευρώ κεφαλαιακό όφελος από την οικειοθελή ανταλλαγή ομολόγων, ενώ ο SSM της αναγνώρισε ότι μπορεί να προσμετρηθεί στην κάλυψη του βασικού σεναρίου η υποχρεωτική μετατροπή εναπομεινάντων κεφαλαιακών μέσων ονομαστικής αξίας 308 εκατ. ευρώ.

 Έτσι έχει καλύψει ήδη τις ανάγκες υπό το βασικό σενάριο και η άντληση έως 300 εκατ. ευρώ από τη δημόσια προσφορά θα μειώσει τις ανάγκες του δυσμενούς σεναρίου.

Γ. Π. 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:24 - 03 Δεκ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.