ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΤΕ: «Τρέχει» για τη Finansbank;

09:10 - 04 Δεκ 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΕΤΕ: «Τρέχει» για τη Finansbank;
Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία της πώλησης του 100% των μετοχών της Finansbank, με τη διοίκηση της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ να φέρεται διατεθειμένη να ολοκληρώσει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου τη διαδικασία αν και η συναλλαγή θα γίνει τον Μάρτιο του 2016.

Ωστόσο, μένει να φανεί αν προλαβαίνει η ΕΘΝΙΚΗ τον «χρόνο» ή αν, έχοντας έτσι κι αλλιώς πλέον καλύψει την ΑΜΚ, οι διεργασίες πάνε τελικά για το νέο έτος.

Δύο εμφανίζονται ως οι βασικότεροι διεκδικητές της τουρκικής θυγατρικής, οι Άραβες της Qatar National Bank και η τουρκική Garanti Bank που πάντως καλούνται προσεχώς να υποβάλουν τις τελικές δεσμευτικές προσφορές. Με βάση τις πληροφορίες αλλά και τις προσδοκίες της ΕΤΕ, το τίμημα αναμένεται να προσεγγίσει τα 3 δις ευρώ, ίσως και να φτάσει στα 3,1 με 3,2 δις, όσο η καθαρή θέση της τράπεζας.

Σημειώνεται ότι οι Καταριανοί είχαν εμφανιστεί και προ 2-3 ετών ως υποψήφιοι αγοραστές της Finansbank αλλά και παλιότερα προσφέροντας μάλιστα κατά πληροφορίες και ψηλότερα νούμερα τότε, ωστόσο, δεν είχε προκύψει κάποιοι deal. Η Garanti έχει ήδη σημαντική παρουσία στην τουρκική αγορά, ισχυρούς μετόχους και «εταίρο» την ισπανική τράπεζα BBVA.

Η Εθνική κατέχει το 82,23% της Finansbank άμεσα, το 9,68% η NBG Dollar, το 7,90% η NBG International Holding και 0,19% είναι η διασπορά.

Υπενθυμίζεται ότι η πώληση της τουρκικής θυγατρικής αποτελεί δέσμευση της ΕΘΝΙΚΗΣ προς τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) και στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), στο πλαίσιο της κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών που προέκυψαν από τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Και αυτό γαιτί η Εθνική θα λάβει κρατική βοήθεια. Το τίμημα από την πώληση θα χρησιμοποιηθεί και για την κάλυψη ποσοστού των μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) ύψους 2,2 δις ευρώ.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ενώ η Εθνική επένδυσε 5 δισ. σε κεφάλαιο για την εξαγορά της Finansbank επί 9 χρόνια δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ, στην κυριολεξία παρά τα κέρδη της θυγατρικής στην Τουρκία, αν και λογιστικά εμφάνιζε τα αποτελέσματα στον ενοποιημένο ισολογισμό. Μάλιστα στα stress test η Εθνική υπέστη κεφαλαιακή επίπτωση 1 δις μόνο από την έκθεσή της στην Finansbank και την Τουρκία. Πάντως, πώληση της θυγατρικής θα «αφαιρέσει το πετράδι του στέμματος», από την άλλη πλευρά πάντως η γειτονική χώρα βρίσκεται σε μια περίεργη συγκυρία όπου το ρίσκο διογκώνεται και λόγω γεωπολιτικών συνθηκών.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:35 - 03 Δεκ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.