ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: «Stress test» και για τις… διοικήσεις

09:00 - 08 Δεκ 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: «Stress test» και για τις… διοικήσεις
Μετά την ανακεφαλαιοποίηση και παράλληλα με τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, ξεκινούν τα… «stress test» και στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, με αλλαγές σε ορίζοντα εξαμήνου, ενώ ισχυρός ρόλος δίνεται σε ξένους τραπεζίτες.

Ειδικότερα, νέα πλαίσια συνεργασίας με το σύνολο των τραπεζών που έλαβαν τώρα ή στο παρελθόν κρατική ενίσχυση υπέγραψε (ALPHA BANK, EUROBANK) ή υπογράφει (ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΕΘΝΙΚΗ) το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αναλαμβάνοντας μεταξύ των άλλων την ευθύνη της αξιολόγησης των διοικήσεων. Τα νέα πλαίσια συνεργασίας θα παραμείνουν σε ισχύ για όσο χρονικό διάστημα το ΤΧΣ συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών ή βρίσκονται σε ισχύ τα πλάνα αναδιάρθρωσης, μέχρι δηλαδή την εξόφληση της κρατικής βοήθειας). Πρόκειται για εξέλιξη που θα συμβαδίσει με τις κινήσεις που θα ακολουθηθούν για τη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων. 

Η πρόσφατη τροποποίηση του ιδρυτικού νόμου του ΤΧΣ (3864/2010) προβλέπει ότι τo Tαμείο συνάπτει συμφωνίες-πλαίσιο με τις τράπεζες όχι μόνο στην περίπτωση που κατέχει μετοχές τους, αλλά και στην περίπτωση που λόγω προηγούμενης λήψης κρατικής ενίσχυσης έχουν εν ισχύ εγκεκριμένα σχέδια αναδιάρθρωσης που παρακολουθεί το Ταμείο.

Τα νέα πλαίσια συνεργασίας ρυθμίζουν βασικά σημεία όπως θέματα εταιρικής διακυβερνήσεως της Τραπέζης, την άσκηση των δικαιωμάτων του εκπροσώπου του ΤΧΣ στο Διοικητικό Συμβούλιο της κάθε τράπεζας και του δικαιώματος του ΤΧΣ να διορίζει ένα μέλος στις Επιτροπές της τράπεζας, την παρακολούθηση από το ΤΧΣ της εφαρμογής των σχεδίων αναδιάρθρωσης,  την παρακολούθηση από το ΤΧΣ της εφαρμογής του πλαισίου διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από την τράπεζα και των αποτελεσμάτων στην αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κ.λπ.

Σύμφωνα με τον Ν.4340/2015 που τροποποίησε τον Ν. 3864/2010, το ΤΧΣ έχει το δικαίωμα να προβαίνει σε αξιολόγηση του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης της κάθε τράπεζας και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Ειδικότερα, με τη βοήθεια ανεξάρτητου συμβούλου διεθνούς κύρους, εμπειρίας και εξειδίκευσης, το ΤΧΣ δικαιούται να προβεί στην αξιολόγηση του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης των πιστωτικών ιδρυμάτων, με τα οποία το ΤΧΣ έχει υπογράψει Συμφωνία Πλαισίου Συνεργασίας.Ως τα τέλη Φεβρουαρίου 2016 το ΤΧΣ, με τη βοήθεια ανεξάρτητου διεθνούς συμβούλου, θα καθιερώσει πρόγραμμα επισκόπησης στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών που έχουν δεχθεί κρατική βοήθεια. Η αξιολόγηση των Δ.Σ. και των μελών που απαρτίζουν επιτροπές θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του α' εξαμήνου του 2016, ώστε να εφαρμοστούν κανόνες και πρακτικές αποτελεσματικής εταιρικής διακυβέρνησης (σ.σ. όπου διαπιστωθούν σχετικές ελλείψεις).

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Τα σημερινά διοικητικά συμβούλια θα αλλάξουν, καθώς κάμποσα από τα μέλη τους δεν ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις που ζητά εφεξής ο νόμος. Επιπλέον, στα επόμενα δ.σ. των τραπεζών, τουλάχιστον τρία μέλη θα προέρχονται από το εξωτερικό. Με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για χορηγήσεις, διαχείριση κινδύνου, δάνεια, αμοιβές, διαφημιστικά budgets κ.λπ.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.