ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εθνική: «Κούρεμα» 70% στις προνομιούχες

11:35 - 08 Δεκ 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Εθνική: «Κούρεμα» 70% στις προνομιούχες
Με κούρεμα επί της ονομαστικής αξίας, που ξεπερνά το 70%, μετατρέπονται σε νέες κοινές μετοχές της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου αξίας 1,35 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της εφαρμογής μέτρων κατανομής βαρών (burden sharing) πριν τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης.

Χθες το βράδυ εκδόθηκε η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία καθορίζεται ο συντελεστής μετατροπής για τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου και τα λοιπά κεφαλαιακά μέσα, οι κάτοχοι των οποίων δεν τα αντάλλαξαν οικειοθελώς κατά τη διαδικασία της κατανομής βαρών (burden sharing) στην ΕΘΝΙΚΗ Τράπεζα.

Η ΠΥΣ προβλέπει ότι οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου μετατρέπονται σε κοινές μετοχές, με κούρεμα επί της ονομαστικής αξίας της τάξεως του 75%. Στο 30% της ονομαστικής τους αξίας μετατρέπονται σε κοινές μετοχές οι προνομιούχες μετοχές Αμερικής και άλλα κεφαλαιακά μέσα της ίδιας κατηγορίας. Αντίθετα, χωρίς κούρεμα αλλά με λήψη δεδουλευμένων τόκων μετατρέπονται υποχρεωτικά σε μετοχές οι εναπομείνασες 750 χιλ. ομολογίες κύριας εξασφάλισης.

Παράλληλα, το συμβούλιο των διευθυντών του ESM αποφάσισε να εκταμιεύσει 2,71 δισ. ευρώ  στην Ελλάδα για να ανακεφαλαιοποιήσει την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αυτό το ποσό θα αφαιρεθεί από τα κεφάλαια που προορίζονται να καλύψουν το κόστος ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού κλάδου, μέρος της χρηματοδοτικής συνδρομής που χορήγησε ο ESM στην Ελλάδα τον Αύγουστο.

"Με την ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα, θα είναι τώρα όλες σε θέση να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Οι υγιείς τράπεζες παίζουν ένα κρίσιμο ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη, παρέχοντας νέα δάνεια στις επιχειρήσεις. Μια σημαντική συμβολή από τον ιδιωτικό τομέα έχει επίσης βοηθήσει ώστε να ενισχυθεί η σταθερότητα στον τραπεζικό κλάδο, ένας βασικός στόχος του προγράμματος βοήθειας της Ελλάδας", δήλωσε ο Klaus Regling, γενικός διευθυντής του ESM.

Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της ΕΚΤ, διεξήγε νωρίτερα μια περιληπτική αξιολόγηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της Ελλάδας. Σε αυτή τη διαδικασία, εντόπισε ένα έλλειμμα 4,6 δισ. ευρώ για την Εθνική. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Εθνική έχει καλύψει τα 1,5 δισ. ευρώ αυτού του ελλείμματος από ιδιωτικά μέσα και 120 εκατ. ευρώ μέσω των θετικών αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου. Επιπλέον, 302 εκατ. ευρώ σε προνομιούχες μετοχές θα ανακτηθούν μέσω bail-in προτού η τράπεζα λάβει κρατική βοήθεια.

Αυτό σημαίνει ότι η Εθνική έχει αντλήσει επαρκές κεφάλαια για να καλύψει το κενό που εντόπισε ο SSM στο πλαίσιο του βασικού σεναρίου, αλλά όχι για το δυσμενές σενάριο. Το ΤΧΣ θα καλύψει το υπόλοιπο κενό των 2,71 δισ. ευρώ.

Μετά από τις εκταμιεύσεις του ESM στο ΤΧΣ, παραμένουν 4,6 δισ. ευρώ διαθέσιμα από το αρχικό ποσό των 10 δισ. ευρώ που ήταν προορισμένο για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Αυτά τα κεφάλαια διατηρούνται σε ένα χωριστό λογαριασμό στον ESM. Οι μελλοντικές εκταμιεύσεις των κεφαλαίων θα αποφασιστούν κατά περίπτωση.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.