ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μουρμούρας: Στην ατζέντα Ντράγκι η επαναφορά του waiver

15:27 - 09 Δεκ 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Μουρμούρας: Στην ατζέντα Ντράγκι η επαναφορά του waiver
H επαναφορά του waiver που θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να ανταλλάξουν κρατικά ομόλογα με την φθηνή ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι υπό εξέταση, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Μουρμούρας.

Μιλώντας σε εκδήλωση της OMFIF στο Λονδίνο, ο κ. Μουρμούρας τόνισε ότι η επαναφορά της ρήτρας αποδοχής των ελληνικών ομολόγων "είναι στην ατζέντα του Μάριο Ντράγκι", προσθέτοντας ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ το δήλωσε δημόσια το Σεπτέμβριο. 

Επίσης, σημείωσε ότι εάν το «κούρεμα» - το ποσό που αφαιρεί η ΕΚΤ από την ονομαστική αξία των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με τη ρευστότητα που χορηγεί, ως εξασφάλισης- επιστρέψει στα επίπεδα του 2012, οι ελληνικές τράπεζες θα είχαν πρόσθετα εχέγγυα, αποδεκτά από την ΕΚΤ,ύψους 13 δισ. ευρώ. 

Σε σχέση με το QE, ο κ. Μουρμούρας επισήμανε ότι η ΕΚΤ θα μπορεί να αποκτήσει ελληνικά ομόλογα ύψους μόλις 3,5 δισ. ευρώ, αλλά ότι μια τέτοια κίνηση θα έχει μεγάλη σημασία για τα μηνύματα που εκπέμπει. 

Τόνισε ότι υπάρχουν ρίσκα εάν υπάρξει πρώιμη άρση των capital controls ενώ αναφορικά με το τρίτο μνημόνιο, υπογράμμισε ότι η εφαρμογή του είναι επιτακτική, δεδομένου του ισχνού ιστορικού της Αθήνας στην υλοποίηση των μνημονιακών όρων.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές ακόμη και το β' εξάμηνο του 2016, υπό όρους, σημείωσε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.