ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Κρίσιμο 48ωρο για Attica Bank, Συνεταιριστικές

12:04 - 10 Δεκ 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Κρίσιμο 48ωρο για Attica Bank, Συνεταιριστικές
Λιγότερες από 48 ώρες έχει το δεύτερο γκρουπ τραπεζών για να πετύχει το δικό του στοίχημα ανακεφαλαιοποίησης που θα καθορίσει την επόμενη ημέρα στις μη συστημικές τράπεζες. Ο λόγος για την Attica Bank αλλά και τις συνεταιριστικές που καλούνται να καλύψουν με ιδιωτικά κεφάλαια τις ανάγκες οι οποίες προέκυψαν από τα stress tests.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η ανακεφαλαιοποίηση της Αttica Bank, η διοίκηση της οποίας εκφράζει ικανοποίηση για τον τρόπο με τον οποίο μέχρι τώρα προχωρούν οι επαφές με Έλληνες και ξένους επενδυτές. Σήμερα, Πέμπτη 10/12, ολοκληρώνεται η άσκηση των δικαιωμάτων για τους υφιστάμενους μετόχους της τράπεζας και αύριο Παρασκευή θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών για την είσοδο των νέων μετόχων, με το book building να ολοκληρώνεται αύριο βράδυ.

Το σύνολο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου είναι έως 748,74 εκατ. ευρώ, ποσό που προέκυψε από το δυσμενές σενάριο των stress tests, με τα κεφάλαια του βασικού σεναρίου να ανέρχονται σε 584 εκατ. ευρώ. Η Αttica Bank διαθέτει ως «κάλυψη» την κεφαλαιακή στήριξη του βασικού της μετόχου, του ΤΣΜΕΔΕ, το οποίο εγγυάται το σύνολο της συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, ήτοι 51%.

Ωστόσο, «αγώνα δρόμου» δεν κάνει μόνο η Attica Bank αλλά και οι συνεταιριστικές που συνολικά χρειάζονται κεφάλαια σχεδόν 185 εκατ. ευρώ, με την Παγκρήτια να χρειάζεται τα περισσότερα κεφάλαια, καθώς με βάση το βασικό σενάριο οι κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 61 εκατ. ευρώ και βάσει δυσμενούς στα 115,4 εκατ. ευρώ.

Πάντως, όσον αφορά στις συνεταιριστικές κάπως περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν για δύο εξ αυτών, την Τράπεζα Χανίων και τη Συνεταιριστική της Ηπείρου οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν στην αγορά, φέρονται να έχουν βρει θεσμικό επενδυτή που θα στηρίξει το εγχείρημά τους. Ειδικότερα, Ασφαλιστικό Ταμείο εμφανίζεται έτοιμο να καλύψει το 50% των αναγκών της Τράπεζας Χανίων και το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαιακών αναγκών της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου. Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας Χανίων ανέρχονται σε σχεδόν 20 εκατ. ευρώ και της Ηπείρου σε 7 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τόσο για την Attica Bank όσο και για τις συνεταιριστικές ο γύρος της ανακεφαλαιοποίησης πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή το βράδυ, όπου και θα φανεί, αναλόγως του αποτελέσματος, ποιες θα συνεχίζουν αυτόνομα, ποιες θα λάβουν κρατική βοήθεια, ποιες θα βρεθούν ενώπιον του κινδύνου εκκαθάρισης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.