ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΤΕ: «Τρέχουν» οι διαδικασίες για τη Finansbank

14:34 - 14 Δεκ 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΕΤΕ: «Τρέχουν» οι διαδικασίες για τη Finansbank
Σε κρίσιμο στάδιο εισέρχεται η διαδικασία για την πώληση του 98,81% της Finansbank, που τρέχει η ΕΘΝΙΚΗ Τράπεζα με αρωγούς τις Goldman Sachs και Morgan Stanley.

Με βάση τον προγραμματισμό, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές στις 21 Δεκεμβρίου ή στις 22 του μήνα. Με βάση το πλάνο αναδιάρθρωσης η ΕΘΝΙΚΗ έχει εκτιμήσει ότι από την Finansbank θα πιάσει μια φορά το book value δηλαδή περίπου 3,2 δις ευρώ όσα είναι και τα κεφάλαια.  Πληροφορίες αναφέρουν ότι εάν η ΕΤΕ δεν πιάσει το στόχο ίσως να αναβάλει το εγχείρημα μέχρι οι συνθήκες να το επιτρέψουν, πάντα σε συνεννόηση με την DGCom.

Σημειώνεται ότι κατόπιν της απόφασης πώλησης του συνόλου της συμμετοχής στη Finansbank, η λογιστική αξία της τουρκικής θυγατρικής επανεκτιμήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα να αναγνωρισθεί ζημία απομείωσης για υπεραξία (goodwill) ύψους 653 εκατ. ευρώ στον όμιλο. Η δε μητρική ενέγραψε ζημία απομείωσης ύψους 896 εκατ. ευρώ.

Πουλώντας το 100% της Finansbank παύει να έχει έκθεση στην Τουρκία και αυτό σημαίνει ότι το 1 δις ευρώ που είχε επωμιστεί μόνο λόγω της έκθεσής της στην γειτονική χώρα παύει να υφίσταται. Αρα, θα «γλυτώσει» 1 δις ευρώ, θα βρεθεί με περισσότερα τελικά κεφάλαια από ότι αρχικώς είχε σχεδιαστεί. Η Finansbank αποτιμάται στο τουρκικό χρηματιστήριο στα 5,2-5,3 δις ευρώ.
Η DGCom έχει αποδεχθεί την πώληση με όρο την αποτίμηση της Finansbank μια φορά τα κεφάλαιά της και με βάση αυτό τον σχεδιασμό προχωράει και η διαδικασία.  Στο 9μηνο η δραστηριότητα στην Τουρκία συνεισέφερε 206 εκατ. ευρώ στα ενοποιημένα κέρδη, έναντι 257 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 245 εκατ. ευρώ (322 πέρυσι), το συνολικό ποσό χορηγήσεων δανείων και απαιτήσεων κατά πελατών προ προβλέψεων απομείωσης στα 18,6 δισ. και οι καταθέσεις σε 13,91 δισ.

Η ΕΘΝΙΚΗ έχει αποφασίσει να αποπληρώσει όσο το δυνατό γρηγορότερα τα CoCos του ΤΧΣ (2 δις ευρώ) και για τον λόγο αυτό έχει αποφασίσει να επισπεύσει την πώληση της Finansbank.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.