ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Στο «σφυρί» τα «ασημικά»

09:20 - 15 Δεκ 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Στο «σφυρί» τα «ασημικά»
Τις διαδικασίες για την πώληση περιουσιακών τους στοιχείων προωθούν με γρήγορους ρυθμούς οι τράπεζες στο πλαίσιο της υλοποίησης των πλάνων αναδιάρθρωσης για τα οποία δεσμεύτηκαν στην DGComp. Θυγατρικές στο εξωτερικό, ασφαλιστικές, ξενοδοχεία, ακίνητα ακόμα και επενδυτικές… «βγαίνουν στο σφυρί».

Ακόμη και μέσα στις επόμενες ημέρες, δεν αποκλείεται να υπάρξουν συμφωνίες, οι οποίες θα καταλήξουν σε deals κατά τους πρώτους μήνες του 2016. Βέβαια, το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των restructuring plans εκτείνεται μέχρι το 2018. Ωστόσο, με τη… «βούλα» των νέων μετόχων προκειμένου να μπορέσουν να αποπληρώσουν την κρατική συμμετοχή (όσες έλαβαν) οι τράπεζες επισπεύδουν τις διεργασίες.

Τα «ασημικά» της ΕΘΝΙΚΗΣ

Στην… κορυφή της λίστας εύλογο είναι να βρίσκεται η θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, Finansbank. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις φαίνεται να επικεντρώνονται σε δύο επικρατέστερους υποψήφιους, την Qatar National Bank και την τουρκική Garanti Bank (εκ των βασικών μετόχων της η ισπανική BBVA), οι οποίες υποβάλλουν εντός των επομένων ημερών δεσμευτικές προσφορές. Για την τουρκική θυγατρική είχε χτες αναλυτικό θέμα «R». Ωστόσο, η τράπεζα έχει και άλλα φιλέτα προς πώληση. Μεταξύ αυτών το συγκρότημα ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ (αναμένεται νέο σχέδιο ΕΣΧΑΔΑ ώστε να ξεμπλοκάρει), αλλά και η πώληση της NBGI Private Equity (γραφεία στο Λονδίνο, Παρίσι και στην Κωνσταντινούπολη) σε κοινοπραξία private equity funds που είναι συνδεδεμένες με τις Goldman Sachs και την Deutsche Bank. Η προσφορά της κοινοπραξίας είχε κριθεί προτιμητέα στο διαγωνισμό που έτρεξε πριν από περίπου ένα χρόνο, αλλά η υπογραφή της συμφωνίας καθυστέρησε λόγω των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα αλλά και των χρονοβόρων διαδικασιών που ακολουθήθηκαν από πλευράς Εθνικής. Η εταιρεία NBGI Private Equity Limited, θυγατρική της NBGI International Ltd, είχε υπό τη διαχείρισή της στις 30 Σεπτεμβρίου 2015κεφάλαια ύψους 470 εκατ. ευρώ σε σχέση με περίπου 472 εκατ. ευρώ την 31 Δεκεμβρίου 2014.Η καθαρή εσωτερική αξία των επενδύσεων της ανέρχεται σε περίπου 350 εκατ. ευρώ.

Τι πουλάει η EUROBANK

Περνώντας στην EUROBANK, η διαδικασία πώλησης τουλάχιστον του 80% της Eurolife ERB Insurance Group (ώστε η Eurobank να διατηρήσει ποσοστό χαμηλότερο του 20% και να μην την ενοποιεί), φέρεται να έχει επικεντρωθεί σε τρεις υποψήφιους ενδιαφερόμενους από το εξωτερικό, οι οποίοι θα υποβάλουν προσφορές και για την αποκλειστική διάθεση των προϊόντων της Eurolife, μέσω του δικτύου τραπεζικών καταστημάτων της Eurobank, γεγονός που θα ενισχύσει σημαντικά το τίμημα για την τράπεζα. Το σύνολο των ενδιαφερομένων είναι private equity funds από την Αμερική (Apollo, Fairfax) και την Ασία (Fosun).
Την επόμενη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές καλούνται να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές. Η Eurolife ERB Insurance Group είναι 100% θυγατρική της Eurobank. H τράπεζα εισέφερε στη νέα εταιρεία συμμετοχών τις μετοχές που κατείχε άμεσα στις Eurolife ΑΕΓΑ, Eurolife ΑΕΑΖ και ERB Ασφαλιστικές Υπηρεσίες ΑΕΜA καθώς και μετρητά ύψους 3,7 εκατ. ευρώ. Έτσι η νέα holding ελέγχει κατά 100% τις τρεις ασφαλιστικές εταιρείες και μέσω αυτών τις ασφαλιστικές δραστηριότητες του ομίλου στη Ρουμανία (Eurolife ERB Asigurari de Viata SAκαι Eurolife ERB Asigurari Generale SA). Οι τρεις εταιρείες αποτιμήθηκαν στα 346,3 εκατ. ευρώ και συνυπολογιζομένης της καταβολής μετρητών ύψους 3,7 εκατ. ευρώ, η συμμετοχή της Eurobank στη νέα holding για τις ασφαλιστικές δραστηριότητες αποτιμάται στα 350 εκατ. ευρώ.

Η ALPHA BANK και το Hilton

Όπως το «R» έχει αναφέρει, νέο γύρο επαφών με μεγάλα funds φέρεται να έχει ξεκινήσει η ALPHA BANK για την πώληση του Hilton. Ενδιαφέρον για την απόκτηση του ξενοδοχείου έναντι 100 εκατ. ευρώ, είχε εκδηλώσει ο Ελληνοαμερικάνος επιχειρηματίας, Τζον Κατσιματίδης. Επίσης, η Blackstone φέρεται να είχε καταθέσει πρόταση ύψους 160 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το ενημερωτικό στις 30/09 η αποτίμηση του συγκροτήματος «έγραφε» τα 170 εκατ. ευρώ.

Το διεθνές δίκτυο της ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Η τράπεζα Πειραιώς δεν διαθέτει στρατηγικές θυγατρικές στα Βαλκάνια, ωστόσο ειδικά στην Ρουμανία η Πειραιώς Ρουμανίας διαθέτει 120 καταστήματα, με 1,9 δις ευρώ ενεργητικό και 840 εκατ. ευρώ καταθέσεις. Αυτό το δίκτυο βγαίνει προς πώληση, ενώ πληροφορίες φέρουν την Τράπεζα Πειραιώς να σχεδιάζει αποχώρηση και από την Κύπρο. Η παρουσία της Τράπεζας Πειραιώς στην Κύπρο αφορά δίκτυο 13 υποκαταστημάτων, ενεργητικό 1,16 δις ευρώ, χορηγήσεις 681 εκατ. ευρώ και καταθέσεις 940 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.