ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα νέα δεδομένα για Attica Bank και Συνεταιριστικές

14:13 - 15 Δεκ 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τα νέα δεδομένα για Attica Bank και Συνεταιριστικές
Ανατροπή των δεδομένων πάνω στα οποία σχεδίασαν κυβέρνηση και εποπτική αρχή την ανακεφαλαιοποίηση των μη συστημικών εγχώριων τραπεζών προκαλεί η απόφαση του EuroWorking Group να μπλοκάρει τη χορήγηση κεφαλαίων από το ΤΧΣ σε ATTICA BANK και συνεταιριστικές τράπεζες.

Οι τεχνοκράτες αποφάσισαν στην τελευταία τους συνεδρίαση να εισηγηθούν στο Eurogroup την απαγόρευση της χρήσης κεφαλαίων του ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των μη συστημικών ελληνικών τραπεζών υπό το φόβο ότι θα δημιουργηθεί προηγούμενο που μπορεί να πλήξει το κεφαλαιακό απόθεμα του ESM.

Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ανατρέπει όλο το πλαίσιο στο οποίο αποφασίστηκαν οι αυξήσεις κεφαλαίου και πλέον αναγκάζει την κυβέρνηση, την ΤτΕ και τις διοικήσεις τραπεζών να βρουν λύσεις για την κάλυψη του υπολοίπου των κεφαλαιακών αναγκών αποκλειστικά από ιδιώτες επενδυτές.

Στο πλαίσιο αυτό θα παραταθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου η προθεσμία για τη συγκέντρωση των Κεφαλαίων απ' τις τράπεζες που κατάφεραν ή θα καταφέρουν ως το τέλος της εβδομάδας, που είχε δοθεί περιθώριο, να καλύψουν τουλάχιστον τις κεφαλαιακές τους ανάγκες υπό το βασικό σενάριο.

Οσον αφορά στην Attica Bank, ήδη πηγές από τη διοίκησή της αναφέρουν ότι επικρατεί αισιοδοξία ότι μπορούν να βρεθούν και τα υπόλοιπα 164 εκατ. ευρώ από ιδιώτες. Σημειώνεται ότι η τράπεζα έχει εξασφαλίσει, σύμφωνα με ανακοίνωση της, τα 584 εκατ. ευρώ του βασικού σεναρίου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ήδη είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με αμερικανικό fund, το οποίο έχει στείλει σχετική επιστολή στην ΤτΕ και θα οριστικοποιήσει τη συμμετοχή του αφού προηγουμένως λάβει ολοκληρωμένη ενημέρωση για την τράπεζα μέσω της διενέργειας due diligence. Ωστόσο, δεδομένου ότι η κεφαλαιακή επάρκεια και με τα περίπου 600 εκατ. ευρώ είναι υψηλή (15%), ενδεχομένως να μη χρειαστεί, εάν συναινέσει και η ΤτΕ, να «αγχωθεί» η τράπεζα για το υπόλοιπο ποσό.

Άτυπη προθεσμία φέρεται να έχει λάβει και η Παγκρήτια Τράπεζα που επιδιώκει να συγκεντρώσει 130 εκατ. ευρώ. Και γι αυτήν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον αμερικανικό fund, ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει προσέλθει να καταθέσει προσφορά.

Σε εκκρεμότητα παραμένει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Συνεταιριστικής Πελοποννήσου που καλείται να συγκεντρώσει 17,8 εκατ. ευρώ και της Συνεταιριστικής Έβρου.

Κοντά στον στόχο είναι, τέλος, η Τράπεζα Χανίων που ανακοίνωσε την επιτυχία του εγχειρήματος συγκέντρωσης κεφαλαίων, διατηρώντας παράλληλα ανοικτή τι διαδικασία έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Τα απαιτούμενα κεφάλαια ανέρχονται στα 23 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, η Συνεταιριστική Ηπείρου, που προγραμμάτιζε αύξηση 14 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε την υπερκάλυψη του στόχου, αφήνοντας απ' την πλευρά της ανοικτή την προθεσμία έως τις 18 Δεκεμβρίου για την είσοδο και άλλων μελών που το επιθυμούν.

Πάντως η κυβέρνηση προετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα και ενδεικτική είναι η κατάθεση στη Βουλή τροπολογίας που επιτρέπει το δανεισμού του Ταμείου εξυγίανσης από το σκέλος κάλυψης καταθέσεων του ΤΕΚΕ έως τα τέλη Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο προετοιμάζεται νομοθετικά το ενδεχόμενο διάσπασης κάποιας τράπεζας σε «καλή» και «κακή» ώστε είτε να μετασχηματιστεί είτε να μεταβιβαστεί το καλό κομμάτι σε άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Βέβαια το μεγάλο ερώτημα είναι αν η παράταση των αυξήσεων κεφαλαίου πέραν της 31/12/2015 και χωρίς μάλιστα το δίχτυ ασφαλείας του ΤΧΣ, δημιουργεί θέμα ενεργοποίησης της BRRD σε όλο της το εύρος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.