ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ: Τέλος τα μηδενικά επιτόκια

23:11 - 16 Δεκ 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΗΠΑ: Τέλος τα μηδενικά επιτόκια
Μετά από αρκετά χρόνια η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να αυξήσει τα επιτόκια της- Τι σημαίνει αυτή η κίνηση

Την απόφαση να αυξήσει τα επιτόκια από τα μηδενικά επίπεδα που βρίσκονταν τα τελευταία επτά χρόνια έλαβε η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα επικαλούμενη την σταθερή ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

 

Η επιτροπή FOMC της Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στο 0,25 με 0,5%.

 

Με την κίνηση αυτή μπήκε ουσιαστικά ένα τέλος σε μία μακρά συζήτηση για το αν η οικονομία είναι αρκετά ισχυρή για να αντέξει πιο υψηλά κόστη δανεισμού.

 

Πρόκειται για την πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2006 και ελήφθη με την ομόφωνη απόφαση των μελών της επιτροπής.

 

«Η επιτροπή κρίνει ότι έχει επιτευχθεί αρκετή πρόοδος στις συνθήκες στην αγορά εργασίας φέτος και έχει την εύλογη πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί μεσοπρόθεσμα στον στόχο του 2%» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 

Η Fed τονίζει ότι η αύξηση των επιτοκίων αποτελεί το πρώτο βήμα σε μια «σταδιακή» σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και ότι θα αποφασίσει την επόμενη κίνηση δίνοντας προτεραιότητα στην παρακολούθηση του πληθωρισμού.

 

 

Οι οικονομικές προβλέψεις της κεντρικής τράπεζες παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες από τον Σεπτέμβριο ενώ η ανεργία αναμένεται να υποχωρήσει στο 4,7% την επόμενη χρονιά και την ανάπτυξη να διαμορφώνεται στο 2,4%.

 

Η απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια προκάλεσε το ανοδικό γύρισμα του δολαρίου έναντι του ευρώ, με το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,1% στα 1,0921 από 1,0932 την προηγούμενη μέρα.

 

Η κίνηση που εισηγήθηκε η πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλεν δεν είναι χωρίς κινδύνους, παρά τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στις ΗΠΑ, με την ανεργία να έχει υποχωρήσει επισήμως περί το 5% κα την εμπιστοσύνη να είναι συγκριτικά υψηλή.


Γύρω στις 21:30 (ώρα Ελλάδας) το ευρώ κατέγραφε ελαφρά άνοδο έναντι του δολαρίου (στο 1: 1,0942, από 1:1,0930 την προηγουμένη στις 00:00), αφού η ισοτιμία άλλαξε πολλές φορές κατεύθυνση νωρίτερα μέσα στην ημέρα. Στη Γουόλ Στριτ ο δείκτης της βιομηχανίας κατέγραφε άνοδο 0,60% και ο Nasdaq των εταιρειών τεχνολογίας άνοδο 0,67%, σε μια αντιστροφή της πτωτικής τάσης που καταγράφηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Fed.

 

Στην αγορά ομολόγων, η αποδοση του αμερικανικού 10ετούς μετά από ένα σύντομο "άλμα" στο 2,33%, τώρα διαπραγματεύεται με μηδενική μεταβολή, στο 2,27%. Επιπλέον η απόδοση του αμερικανικού 2ετούς πέρασε για πρώτη φορά το 1%.

 

Η αύξηση των επιτοκίων που αποφασίστηκε σήμερα «σηματοδοτεί το τέλος» της νομισματικής πολιτικής εξαιρετικής χαλάρωσης και η απόφαση ελήφθη λόγω της «αξιοσημείωτης προόδου» των δεικτών της πορείας της αμερικανικής οικονομίας, είπε η πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλεν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.


Η αύξηση των επιτοκίων θα συνεχιστεί «σταδιακά», σύμφωνα με την ανακοίνωση της FOMC. Η Επιτροπή προβλέπει ότι το επιτόκιο θα κυμαίνεται περί το 1,4% περί τα τέλη του 2016, κάτι που υποδεικνύει τρεις ως τέσσερις ακόμη αυξήσεις τους την ερχόμενη χρονιά.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:20 - 16 Δεκ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.