ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εθνική: Κρίσιμη ώρα για Finansbank

11:34 - 21 Δεκ 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Εθνική: Κρίσιμη ώρα για Finansbank
Σημαντική ημέρα σήμερα για την ΕΘΝΙΚΗ Τράπεζα καθώς… «έπεσαν» στο τραπέζι οι δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά ποσοστού ως 98,81% της Finansbank και εντός της ημέρας συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής, προκειμένου να τις αξιολογήσει.

Μάλιστα, χτες 20 Δεκεμβρίου η διοίκηση του ΤΧΣ συνεδρίαζε μεταξύ άλλων για να αξιολογήσει και την πώληση της τουρκικής τράπεζας, με το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ να δίνει την τυπική προέγκριση για το εγχείρημα.

Ο αριθμός των προσφορών που κατατέθηκαν δεν έχει διαρρεύσει αλλά στην ΕΘΝΙΚΗ υπήρχε αισιοδοξία στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι θα ήταν τουλάχιστον τρεις.

Η Qatar National Bank και η Garanti Bank αποτελούν βασικούς διεκδικητές σύμφωνα με την αγορά. Στην Εθνική όμως υπήρχε προσδοκία, πριν από την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών ότι θα υπάρξει και κίνηση «σφήνα» από τρίτο ενδιαφερόμενο .

Η Εθνική έχει αποφασίσει να αποπληρώσει όσο το δυνατό γρηγορότερα τα cocos του ΤΧΣ και για τον λόγο αυτό έχει αποφασίσει να επισπεύσει την πώληση της Finansbank, ενώ βασικό λόγο παίζει και η επιδείνωση του πολιτικού και οικονομικού κλίματος στην γειτονική χώρα.

Είναι ένα ερώτημα αν η ΕΘΝΙΚΗ τράπεζα δεχθεί προσφορά κάτω από τα 3 δις ευρώ, κάτω από την λογιστική αξία που βρίσκεται στα 3 με 3,1 δις ευρώ. Όπως έγραφε το ενημερωτικό δελτίο της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου η πώληση θα ολοκληρωθεί μόνον εφόσον επιτευχθούν «αποδεκτοί όροι αγοράς». Κάτι που σημαίνει πως αν για παράδειγμα η προσφορά φτάνει στα 2 δις ευρώ η ΕΤΕ θα αναθεωρήσει.

κατόπιν της απόφασης πώλησης του συνόλου της συμμετοχής στη Finansbank η λογιστική αξία της τουρκικής θυγατρικής επανεκτιμήθηκε στις 30.9, με αποτέλεσμα να αναγνωρισθεί ζημιά απομείωσης για υπεραξία (goodwill) ύψους 653 εκατ. ευρώ στον όμιλο. Η, δε, μητρική ενέγραψε ζημιά απομείωσης ύψους 896 εκατ. ευρώ.

Στο 9μηνο η δραστηριότητα στην Τουρκία συνεισέφερε 206 εκατ. ευρώ στα ενοποιημένα κέρδη έναντι 257 εκατ. ευρώ πέρσι. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 245 εκατ. ευρώ ( 322 πέρσι) το συνολικό ποσό χορηγήσεων δανείων και απαιτήσεων κατά πελατών προ προβλέψεων απομείωσης στα 18,6 δις και οι καταθέσεις σε 13,91 δις.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:37 - 21 Δεκ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.