ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εθνική: Η μετά… Finansbank εποχή

10:16 - 23 Δεκ 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Εθνική: Η μετά… Finansbank εποχή
Που στρέφει την προσοχή της η Εθνική – Η επόμενη ημέρα της πώλησης της Finansbank

Αιχμή του δόρατος για την ΕΘΝΙΚΗΤράπεζα αποτελεί η αύξηση των μεριδίων της στην ελληνική αγορά, με άνοιγμα στις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Στελέχη της τράπεζας αναφέρουν πως εφεξής η στρατηγική ανάπτυξης θα αφορά κατά βάση την ελληνική αγορά, με διάθεση νέων καινοτόμων προϊόντων, κυρίως χρηματοδοτικών προς τον επιχειρηματικό ιστό της χώρας, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η οικονομία στρώσει και επανέλθει στην κανονικότητα.

Ποια είναι όμως τα επόμενα βήματα της Εθνικής

Μία σειρά από κινήσεις ενεργητικής διαχείρισης των περιουσιακών της στοιχείων αναμένεται να πραγματοποιήσει η Εθνική:

Αρχικά, μέρος από τα έσοδα που θα εισπράξει από την πώληση της Finansbank θα κατευθυνθεί για την αποπληρωμή των cocos ύψους 2 δισ. ευρώ, γλυτώνοντας την τράπεζα από ετήσιους τόκους ύψουε 600 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, η Εθνική οφείλει έως το 2017 να αποπληρώσει και τις προνομιούχες μετοχές ύψους 1,35 δισ. ευρώ ενώ από την στιγμή (σ.σ. αμέσως μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού) που οι ελληνικές τράπεζες αποκτήσουν εκ νέου πρόσβαση στην φθηνότερη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Εθνική έχει την ευκαιρία-υποχρέωση να αρχίσει την αποπληρωμή του "ακριβότερου" δανεισμού της από τον μηχανισμό ELA ύψους 15,6 δισ. ευρώ.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του ομίλου της Εθνικής είναι το ελεγχόμενο κομμάτι των NPL's (μη εξυπηρετούμενα δάνεια) για το οποίο η διοίκησή της σχεδιάζει να προχωρήσει στην εξέταση όλων των εναλλακτικών λύσεων με στόχο την άντληση εσόδων.

Βέβαιο, όμως είναι ότι η πώληση της Finansbank βελτιώνει τους κεφαλαιακούς της δείκτες και της προσφέρει άνεση στον δρόμο προς τον εξορθολογισμό και την δυναμική ανάπτυξη των εργασιών της.

Το συνολικό δανειακό χαρτοφυλάκιο της Finansbank ανέρχονταν στα τέλη Σεπτεμβρίου στα 18,6 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις της ήταν 13,9 δισ. ευρώ. Οι καταθέσεις της Εθνικής στην Ελλάδα διαμορφώνονται στα 35,9 δισ. ευρώ και οι χορηγήσεις στα 44,9 δισ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη της Finansbank την ίδια περίοδο ήταν 206 εκατ. ευρώ και τα οργανικά έσοδα 1,134 δισ. ευρώ όταν τα οργανικά έσοδα από την ελληνική αγορά ήταν, το εννεάμηνο, στα 1,262 δισ. ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:03 - 23 Δεκ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.