ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Attica Bank κλείνει τον κύκλο των ανακεφαλαιοποιήσεων

11:30 - 29 Δεκ 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η Attica Bank κλείνει τον κύκλο των ανακεφαλαιοποιήσεων
Με τις επίσημες ανακοινώσεις που αναμένονται πριν το τέλος του έτους, ενδεχομένως αύριο, από την Attica Bank για το αποτέλεσμα της δικής της ΑΜΚ ολοκληρώνεται ο κύκλος της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών χωρίς να κινδυνεύσουν οι καταθέτες.

Η διοίκηση της τράπεζας βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με την Τράπεζα της Ελλάδος και τους θεσμούς προκειμένου ακόμη και η μερική κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών του δυσμενούς σεναρίου να θεωρηθεί επαρκής.

Πηγές της τράπεζας αναφέρουν ότι έχουν συγκεντρωθεί κεφάλαια ύψους άνω των 660 εκατ. ευρώ, εξαιρουμένων των δεσμεύσεων των ξένων funds και πως με τα κεφάλαια αυτά ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται πάνω από το 23%. Με επιπλέον 60 εκατ. ευρώ συζητά να τοποθετηθεί στην ΑΜΚ το αμερικανικό fund.

Το ύψος των κεφαλαίων που θα συγκεντρωθούν μέχρι αύριο θα κρίνει τις εφεξής κινήσεις του βασικού μετόχου ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ ως προς την εξάσκηση του δικαιώματος κάλυψης αδιάθετων. Τυπικά η αύξηση κεφαλαίου θα ολοκληρωθεί μέσα στον Ιανουάριο, αφού θα έχουν υπάρξει οι διευκρινίσεις στο νόμο για τη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων, θέμα το οποίο συνδέεται με τη συμμετοχή του αμερικανικού fund στην Attica Bank. Βαρόμετρο που θα κρίνει την συμπεριφορά των ξένων funds αποτελεί και η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών και η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Σημειώνεται ότι στις 30/9/15 τα "κόκκινα" δάνεια της Attica Bank ανέρχονταν σε 1,277 δισ. ευρώ ή ποσοστό 33,8%  του δανειακού της χαρτοφυλακίου, με δείκτη κάλυψης από προβλέψεις στο 84%. Υπενθυμίζεται ότι οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες της Attica Bank και υπό το δυσμενές σενάριο ανέρχονται σε 748,7 εκατ. ευρώ αλλά με βάση τις εξελίξεις πληροί τις προϋποθέσεις, και με τη δέσμευση των ξένων, για την κάλυψη του εναπομείναντος ποσού εντός του πρώτου 4μήνου του 2016. Στη διαδικασία της ΑΜΚ, το ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ, ως βασικός μέτοχος με 51%, συνεισέφερε με 382,5 εκατ. ευρώ, ενώ έχει δηλώσει ότι θα καλύψει και τυχόν επιπλέον αδιάθετα. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.