ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Listing για την Εθνική Πανγαία

09:45 - 30 Δεκ 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Listing για την Εθνική Πανγαία
Στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών εισέρχονται οι μετοχές της Πανγαία ΑΕΕΑΠ, ύστερα από ένα μπαράζ εξελίξεων και διεργασιών που κατέληξαν στην απόκτηση του ελέγχου της MIG Real Estate και στην μεταξύ τους συγχώνευση.

Μετά την έγκριση της συγχώνευσης MIG Real Estate - Πανγαία τον περασμένο Οκτώβριο, η διοικούσα επιτροπή του Χ.Α. προ εβδομάδων ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών που προέκυψαν από τη συγχώνευση και ενημερώθηκε για την αλλαγή της επωνυμίας και του διακριτικού τίτλου της εταιρείας. Θα εισαχθούν 255.494.534 μετοχές, ονομαστικής αξίας 3 ευρώ η κάθε μία.

 

Το χαρτοφυλάκιο του ομίλου ΕΘΝΙΚΗ Πανγαία αποτελείται από σημαντικής εμπορικής αξίας ακίνητα. Πρόκειται, στην πλειοψηφία τους, για κτήρια γραφείων και καταστήματα τα οποία βρίσκονται κυρίως σε αστικές περιοχές υψηλής προβολής και εμπορικότητας σε όλη την Ελλάδα καθώς και σε Ιταλία, Ρουμανία και εκμισθώνονται σε αξιόπιστους μισθωτές. 

 

Η αξία του χαρτοφυλακίου στις 30.09.2015 ανέρχονταν σε 1,456 δισ. ευρώ, με το σύνολο του ενεργητικού να φτάνει στα 1,584 δισ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα σε 88,4 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις ανέρχονταν σε 398,5 εκατ. ευρώ. Η μετοχική σύνθεση «δείχνει» ποσοστό 65,49% στην Invel, 32,66% για την ΕΘΝΙΚΗ Τράπεζα και 1,85% διασπορά.

 

Η Πανγαία προέκυψε από την απόσχιση του κλάδου ακινήτων της ΕΤΕ το 2010. Προ ετών παραλίγο να συγχωνευτεί με την Grivalia (τότε Eurobank Properties), στο πλαίσιο της μη πραγματοποιηθείσας τελικά συγχώνευσης ΕΤΕ-Eurobank. Το 2013 εισήλθε στο μετοχικό της κεφάλαιο το fund Invel Real Estate, ενώ ακολούθως φτάσαμε στην αγορά του 35% (αρχικά) της MIG Real Estate και τελικά στην υποβολή δημόσιας πρότασης και συγχώνευσης της ΜΙΓΡΕ.

 

Στο πληροφοριακό σημείωμα για την έμμεση εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών της "Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ”, μέσω συγχώνευσης δι’ απορρόφησης από την εισηγμένη MIG Real Estate, αναφέρεται πως η εταιρεία που θα προκύψει από τη συγχώνευση θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των ΑΕΕAΠ στην Ελλάδα, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, βάσει των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της Εθνική Πανγαία στο τέλος του 2014 καθώς και των στοιχείων των συγχωνευόμενων εταιρειών (με ημερομηνία 31/01/2015).

 

Σύμφωνα με το business plan, θα συνεχίσει να εστιάζει στην απόκτηση εμπορικών ακινήτων (ενδεικτικά, κτήρια γραφείων, καταστήματα, supermarkets, αποθήκες - logistics, κλπ) στην Ελλάδα. Στόχος είναι, όμως να επεκτείνει τη δραστηριότητά της επιλεκτικά και σε λοιπές χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Το 12,8% του χαρτοφυλακίου βάσει αποτίμησης προέρχονταν από την Ιταλία.

 

Η συγχώνευση στοχεύει επίσης στην επίτευξη μεγαλύτερης εμπορευσιμότητας των μετοχών της νέας εταιρείας που θα προκύψει. Σήμερα οι μετοχές της MIG Real Estate διαπραγματεύονται στην κατηγορία Χαμηλής Διασποράς. Μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, οι μετοχές της εταιρείας που θα προκύψει θα εξακολουθήσουν να διαπραγματεύονται στην ίδια κατηγορία, όμως όπως αναφέρεται, οι μέτοχοι της θα εξετάσουν εναλλακτικές διάθεσης νεοεκδοθησόμενων ή υφιστάμενων μετοχών, αντίστοιχα, για την αύξηση της διασποράς και τη μεταφορά της από την κατηγορία Χαμηλής Διασποράς στη Γενική Κατηγορία – Κύρια Αγορά Χ.Α., λαμβάνοντας υπόψη τις επικρατούσες συνθήκες στην αγορά, καθώς και τη στρατηγική των μετόχων της.

 

 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Τελευταία τροποποίηση στις 09:54 - 30 Δεκ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.