ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το παρασκήνιο πίσω από Πειραιώς και Κύπρου

12:00 - 05 Ιαν 2007 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η απόφαση της τράπεζας Πειραιώς να αποσαφηνίσει άμεσα τις προθέσεις της όσον αφορά τις εξελίξεις περί την τράπεζα Κύπρου δικαιώνει το «R», το οποίο τόνιζε από την πρώτη στιγμή ότι θα υπάρξουν άμεσα εξελίξεις και το τοπίο θα ξεκαθαρίσει... Η διοίκηση της Πειραιώς ανακοίνωσε, ακολουθώντας εκ νέου επικοινωνιακή τακτική, ότι ή θα υποβάλλει νέα πρόταση, ή θα ρευστοποιήσει ή θα αναπροσαρμόσει τη δομή της πρόταση της.

Ουσιαστικά όμως, ποια μπορεί να είναι η πλέον πιθανή εξέλιξη στο θέμα της τράπεζας Πειραιώς με την τράπεζα Κύπρου;

Αν αναφερθούμε στα γεγονότα που προηγήθηκαν της επίσημης πρότασης δηλαδή που υπέβαλλε η Πειραιώς και απορρίφθηκε ομοφώνως από την Κύπρου, προκύπτουν ορισμένα συμπεράσματα:

1) Η Πειραιώς ξεκίνησε την επένδυση της τον Ιούνιο του 2006 και με ανακοίνωση της τόνιζε ότι τοποθετείται στην Κύπρου επενδυτικά. Δύο ημέρες αργότερα όμως με νέα της ανακοίνωση τόνιζε ότι τοποθετείται στρατηγικά δηλαδή υπήρξε πλήρης αλλαγή τακτικής και στρατηγικής. Μετά από αυτές τις ανακοινώσεις και σε σύντομο χρονικό διάστημα έφθασε να ελέγχει το 8,19% του μετοχικού κεφαλαίου το οποίο απέκτησε με μια μέση τιμή κτήσης τα 7,18-7,20 ευρώ.

2) Την περίοδο όπου η Πειραιώς επένδυε στην Κύπρου η κυπριακή τράπεζα διεκδικούσε την Emporiki.

Οι εξελίξεις που ακολούθησαν επιβεβαίωσαν ότι η Κύπρου δεν ήταν βέβαιο ότι ενδιαφερόταν πραγματικά για την Emporiki γιατί αποχώρησε από τη διαδικασία με πρόσχημα το ασφαλιστικό.

Εκείνη την περίοδο στο σύνολο του τύπου υπήρξε ένα όργιο φημών που ενέπλεκαν την Πειραιώς, την Κύπρου και την Emporiki.

3) Η τράπεζα Πειραιώς τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο διαβλέποντας ότι οι προσπάθειες τις να έρθει σε επικοινωνία με την Κύπρου δεν απέδιδαν έστειλε επιστολή στην Κύπρου και ζητούσε να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να αποφασίσουν αν θα συνεργαστούν ή όχι καθώς η Πειραιώς αποκομίζει μια σημαντική υπεραξία.

Ήδη στην Κύπρο είχαν ενεργοποιηθεί όλοι οι πολιτικοί- κοινωνικοί και οικονομικοί αμυντικοί μηχανισμοί ώστε να προστατεύσουν την τράπεζα Κύπρου.

Από τον Τάσο Παπαδόπουλο τον πρόεδρο της χώρας έως τον τελευταίο μέτοχο της Κύπρου αλλά και άλλων σημαντικών παραγόντων υπήρξε κινητοποίηση να μην χαθεί η «Εθνική τους Τράπεζα» δηλαδή η τράπεζα Κύπρου.

Η πρόταση της Πειραιώς που υποβλήθηκε και αφορούσε συγχώνευση με ανταλλαγή μετοχών και μετρητά απορρίφθηκε με το αιτιολογικό ότι δεν εμπεριείχε premium.

Η Πειραιώς σημειωτέον κατέβαλλε 1 δισ. ευρώ σε μετρητά για την Κύπρου αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα κεφαλαίων που μπορεί να δαπανήσει.  Μπορεί να υπάρχουν ακόμη περιθώρια αλλά αυτά είναι μικρά.  Ως εκ τούτου αν θα υπάρξει άλλη πρόταση τότε μάλλον θα είναι ελαστικότερη ως προς το σκέλος των μετοχών.

Όμως και στον τομέα αυτό δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια καθώς η πρόταση της Πειραιώς οικονομικοτεχνικά ήταν «καλή πρόταση» που όμως εμφανίζει περιθώρια βελτίωσης.

4) Το κυριότερο στοιχείο και παράμετρος είναι η Πειραιώς θα ρίσκαρε να υποβάλλει πρόταση στην Κύπρου και να απορριφθεί όπως έγινε και να επανέλθει με νέα πρόταση;

Όπως αναφέρει κορυφαίος παράγοντας της τραπεζικής αγοράς «η Πειραιώς υπέβαλλε μια πρόταση για να απορριφθεί καθώς έχει αποφασίσει να ρευστοποιήσει την συμμετοχή της λόγω των ποικίλλων αντιδράσεων που έχουν προκληθεί». Η Κύπρου είναι μια νύφη. Η Πειραιώς ένας γαμπρός και ή θα είναι ορθολογιστής ο γαμπρός ή πεισματάρης.  Όμως από αυτό το ειδύλλιο απουσιάζει το σασπένς και το πάθος και ως εκ τούτου ακόμη και αν η Πειραιώς υπέβαλλε νέα πρόταση στην Κύπρου η κυπριακή πλευρά μάλλον θα την αντιμετώπιζε χαλαρά.

5) Οι διοικούντες της τράπεζας Κύπρου μετά την απόρριψη της πρότασης επισήμαναν ότι η Πειραιώς θα πρέπει να ρευστοποιήσει την συμμετοχή της μέσω placement.

Γιατί το ανέφεραν αυτό τότε προϊδεάζοντας τις εξελίξεις ή στέλνοντας ένα μήνυμα στην Πειραιώς ότι απλά δεν θέλουμε συνεργασία.

6) Η πλευρά της Πειραιώς αν ρευστοποιήσει θα αποκομίζει μια υπεραξία 140 εκατ ευρώ με βάση τις τρέχουσες τιμέςαν επανέλθει με νέα πρόταση τότε θα πρέπει να είναι βέβαιη ότι θα γίνει αποδεκτή καθώς νέα απόρριψη θα έχει παρενέργειες.

Προσεχώς το τοπίο θα ξεκαθαρίσει...

Π. Λεωτσάκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.