ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί ΤΧΣ και Τράπεζες «περνούν στα χέρια» των Θεσμών

09:16 - 21 Ιαν 2016 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Γιατί ΤΧΣ και Τράπεζες «περνούν στα χέρια» των Θεσμών
Η είδηση πέρασε κάπως στα «ψιλά» καθώς η εγχώρια και διεθνής επικαιρότητα είναι «πυκνή» αλλά και «βαριά» (αγορές, Κίνα, Fed, ασφαλιστικό, πολιτικό ρίσκο, αξιολόγηση, κατάρρευση Χ.Α. κ.λπ.), ωστόσο, όπως σημειώνουν τραπεζικές πηγές έχει το ενδιαφέρον της.

Προχτές, ανακοινώθηκε ότι συγκροτήθηκε, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, η Επιτροπή Επιλογής των μελών του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), η θητεία της οποίας ορίζεται για δύο έτη.

Μια επιτροπή που ως βασικό ρόλο έχει να αξιολογεί ετησίως τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ και θα επιλέγει τα νέα μέλη τους, αν χρειασθεί. Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Ότι περνάει και τυπικά στον έλεγχο των ξένων, δηλαδή των θεσμών-δανειστών, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και κατ’ επέκταση, μέσω αυτού, οι τράπεζες που έχουν δεχθεί κρατική βοήθεια, πρόσφατα ή τα τελευταία χρόνια.

Σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο, η επιτροπή ελέγχεται πλέον από τους θεσμούς και ας διορίζεται από τον ΥΠΟΙΚ. Ειδικότερα, τα τρία μέλη της 6μελούς επιτροπής, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου, υποδείχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και τον ESM. Τα άλλα τρία, από το ΥΠΟΙΚ (2) και την ΤτΕ. Σε περίπτωση όμως ισοψηφίας, η ψήφος του προέδρου καθορίζει το αποτέλεσμα.

Σημειώνεται ότι τη λίστα των υποψήφιων νέων μελών για το Γενικό Συμβούλιο και την Εκτελεστική Επιτροπή για το ΤΧΣ θα την καταρτίζει η Επιτροπή και από αυτήν θα επιλέγει το υπουργείο Οικονομικών.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να καταγραφεί ότι βάσει των δεσμεύσεων του τρίτου Μνημονίου, το ΤΧΣ υποχρεούται να υποβάλει και να εφαρμόσει σχέδιο δράσης για τη βελτίωση του συντονισμού μεταξύ τραπεζών και την επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων για μεγάλα προβληματικά εταιρικά δάνεια. Αν, μάλιστα, απαιτηθεί, το σχέδιο δράσης θα προβλέπει και την από κοινού παρακολούθηση ολόκληρων κλάδων της οικονομίας. Το ΤΧΣ θα εφαρμόσει επίσης κριτήρια επιδόσεων εξυγίανσης μη εξυπηρετούμενων δανείων στη διαχείριση των τραπεζών ως προς τους επιχειρησιακούς στόχους που θα συμφωνηθούν μεταξύ των τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος. Και μαζί με την ΤτΕ θα αποτελούν… «στενό κορσέ» για τις τράπεζες.

Επιπρόσθετα, υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ, με τη σειρά του, θα αξιολογεί και τα μέλη των Δ.Σ. των τραπεζών, με την αγορά ήδη να… ζυμώνεται για το «αν», «πότε» και «που» μπορεί να προκύψουν νέες αλλαγές σε διοικητικό επίπεδο. Προφανώς λοιπόν, και τυπικά πλέον, ο έλεγχος των θεσμών επί του τραπεζικού συστήματος είναι σαφής.

Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι η Επιτροπή Επιλογής απαρτίζεται από τον Francesco Papadia (Πρόεδρος της Επιτροπής, πρώην στέλεχος της ΕΚΤ και προηγουμένως της Banca d'Italia, ο οποίος τώρα συνεργάζεται με το ινστιτούτο Bruegel) και τα μέλη Júlia Király, Eric Rajendra (εργάζεται επί σειρά ετών στο IFC, επενδυτικό βραχίονα της Παγκόσμιας Τράπεζας), Παναγιώτη Δουμάνογλου (υποδείχθηκε από την ΤτΕ), Αιμίλιο Αυγουλέα (πρόταση του ΥΠΟΙΚ), Peter Yngwe.

Γ. Π.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.