ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες και fund αναμένουν τις αποφάσεις για τα κόκκινα δάνεια

17:48 - 02 Φεβ 2016 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες και fund αναμένουν τις αποφάσεις για τα κόκκινα δάνεια
Τα επιτελεία των τραπεζών και των ξένων fund που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον την κατάληξη των διαπραγματεύσεων για τα κόκκινα δάνεια.

Ήδη , σύμφωνα με πληροφορίες, οι μεν τράπεζες έχουν συντάξει και υποβάλλει στους θεσμούς σχετικά σχέδια αναδιάρθρωσης ενώ τα fund, αναμένουν έχοντας ήδη ξεκινήσει διερευνητικές κινήσεις κυρίως σε επιχειρήσεις υπερχρεωμένες σε κλάδους οπως το real estate, τα ξενοδοχεία αλλά και τη βιομηχανία.

 

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφοριες του reporter.gr, κεφάλαια που φτάνουν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ ειναι stand by προς τοποθέτηση σε npls, αλλά και συνολικά στον τραπεζικό κλάδο που εκτιμούν οτι θα δώσει σημαντικές υπεραξίες.

 

Στο μεταξύ σε εξέλιξη ειναι οι διαπραγματεύσεις κουαρτέτου - κυβέρνησης και ΤτΕ.

 

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση αναζητά να προωθήσει μια ήπια διαχείριση του θέματος με ενδεχόμενη παράταση της προστασίας που ισχύει μεχρι 15/2.

 

Πάντως μια καθολική παράταση της συζήτησης για τα κόκκινα δάνεια μπορεί να δημιουργήσει προσκόμματα στην προσπάθεια άρσης της υφεσιακής πορείας.

 

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου δεν το συζητούν και μιλούν μόνο για ορισμένες εξαιρέσεις και κάποιες σταδιακές προσαρμογές, βάση συγκεκριμένων κριτηρίων.

 

Από τις προτάσεις που έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η πώληση των επίμαχων δανείων, να εξαρτάται από κριτήρια που έχουν να κάνουν με το ύψος της ανεξόφλητης οφειλής του δανείου, με το πόσο συνεργάσιμος είναι ο δανειολήπτης καθώς και με το χρόνο που το δάνειο έχει πάψει να εξυπηρετείται.

 

Σε εκκρεμότητα πάντως είναι και το θέμα της αναθεώρησης του "Νόμου Δένδια" για την ενιαία διαχείριση των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων μαζί με τις οφειλές που έχουν προς το Δημόσιο (εφορίες- ασφαλιστικά ταμεία).

 

Στην συνάντηση πάντως που θα έχει σήμερα αργά το απόγευμα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, με τους εκπροσώπους των δανειστών, θα επιδιώξει να επιτύχει μια συναίνεση του κουαρτέτου για μια παράταση μερικών εβδομάδων χωρίς ωστόσο να είναι προβλέψιμο ακόμα εάν αυτό θα επιτευχθεί και σε πιο βαθμό.

 

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.