ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Η «γραμμή ισορροπίας» κυβέρνησης-τραπεζιτών για τα «κόκκινα» δάνεια

09:00 - 12 Φεβ 2016 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Η «γραμμή ισορροπίας» κυβέρνησης-τραπεζιτών για τα «κόκκινα» δάνεια
Η ατζέντα της προγραμματισμένης συνάντησης μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών περιελάμβανε μία σειρά από σημαντικά για την πορεία του τραπεζικού συστήματος θέματα, ωστόσο, την συζήτηση μονοπώλησε το «καυτό» για την ζήτημα των κόκκινων δανείων, πόσω μάλλον όταν ο χρόνος πιέσει καθώς κυβέρνηση και δανειστές είχαν συμφωνήσει στα τέλη του 2015 ότι η εξαίρεση πώλησης για συγκεκριμένες κατηγορίες «κόκκινων» δανείων (στεγαστικά πρώτης κατοικίας, καταναλωτικά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις κ.λπ.) ισχύει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, ενώ με τροπολογία δόθηκε ένας μήνας παράταση (ως τις 15 Μαρτίου).


Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι από πλευράς κυβέρνησης οι διαρροές έδειχναν προς την κατεύθυνση της σύμπνοιας, εντούτοις οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προέκυψαν και σημαντικές διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών προέκυψε κατά τη σύσκεψη υπό τον Αντιπρόεδρο Γ. Δραγασάκη, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος .


Το ζήτημα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και αποτελεί σημείο τριβής, καθώς το κουαρτέτο επιμένει να πάψει η εξαίρεσή των εν λόγω δανείων ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να σώσει κάποιες περιπτώσεις προτείνοντας κριτήρια.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντιπρόταση της κυβέρνησης είναι να εξαιρεθούν όλα τα κόκκινα στεγαστικά με εγγύηση την πρώτη κατοικία. Βάζει, κατά κάποιες πηγές, «νερό στο κρασί της» και ετοιμάζεται να αντιπροτείνει στους δανειστές να εξαιρεθούν τα πολύ μικρά καταναλωτικά όπως επίσης και τα πολύ μικρά προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.


Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, δεν υπήρξε απόλυτη σύμπλευση με τους τραπεζίτες ως προς την δυνατότητα εξαίρεσης των εν λόγω δανείων. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση φέρεται να βάζει όρια και κριτήρια τα οποία δεν δέχονται οι τραπεζίτες, καθώς επιδιώκει να διατηρήσει υπό καθεστώς προστασίας το μεγαλύτερο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εκτός των επιχειρηματικών.


Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προτείνει την απαγόρευση πώλησης όλων των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις αξίας μέχρι 500.000 ευρώ, δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι 250.000 ευρώ και καταναλωτικά-κάρτες μέχρι 20.000 ευρώ. Όμως, οι τράπεζες εμφανίζονται να διαφωνούν με το εύρος των κατηγοριών δανείων αλλά και το ύψος των ορίων για τα οποία θα θεσπιστεί η απαγόρευση πώλησής τους, χωρίς όμως να θέλουν να έρθουν σε σύγκρουση με την κυβέρνηση εν μέσω διαπραγμάτευσης.


Μάλιστα, ανέφεραν πως το άνοιγμα του θεσμικού πλαισίου πώλησης και σε αυτές τις κατηγορίες κόκκινων δανείων θα λειτουργήσει, κυρίως πιεστικά προς ένα σημαντικό μέρος δανειοληπτών που διαθέτουν εισόδημα και περιουσία, αλλά δεν πληρώνουν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, περίπου το 20% από τα 107 δισ. ευρώ των «κόκκινων» δανείων μπορεί να αφορά «στρατηγικούς κακοπληρωτές».


Υπενθυμίζεται ότι το μνημόνιο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση Τσίπρα τον περασμένο Αύγουστο προβλέπει την πλήρη απελευθέρωση της δυνατότητας πώλησης «κόκκινων» δανείων σε τρίτους. Ωστόσο, δεδομένων των συνθηκών της οικονομίας, και οι ίδιοι οι τραπεζίτες δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν αθρόες πωλήσεις χαρτοφυλακίων σε ξένα funds, πόσω μάλλον όταν και οι τιμές που προσφέρουν οι ξένοι είναι εξευτελιστικές.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 22:22 - 11 Φεβ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.