ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Πώς θα γίνουν οι αναδιαρθρώσεις «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων

09:13 - 15 Φεβ 2016 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Πώς θα γίνουν οι αναδιαρθρώσεις «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων
Μακροπρόθεσμες αναδιαρθρώσεις και πωλήσεις σε ξένα funds, προβλέπει ο σχεδιασμός των τραπεζών για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια. Με την σύμπραξη των εξειδικευμένων οίκων οι τράπεζες προγραμματίζουν να αναδιαρθρώσουν φέτος επιχειρηματικά δάνεια συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ, ενώ στα 2 δισ. ευρώ προβλέπονται τα ποσά από την ανάκτηση ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε χρονικό ορίζοντα 2-3 ετών.

Οι διεργασίες αναμένεται να επιταχυνθούν με την πρόσληψη του συμβούλου του ΤΧΣ που θα εκπονήσει μελέτη όπου θα αποτυπώνεται και θα ποσοτικοποιείται το πρόβλημα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων ανά κλάδο της Οικονομίας και θα συστήνονται δράσεις για την αντιμετώπισή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική μελέτη θα παραδοθεί τον Απρίλιο, σηματοδοτώντας την επιτάχυνση των εξελίξεων στα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια. Νωρίτερα θα έχει ολοκληρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και θα έχουν δοθεί οι πρώτες άδειες διαχείρισης στα ξένα funds.

 

Η εξειδίκευση του νομοθετικού πλαισίου για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων αναμένονατν στις 15 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, δεδομένης της καθυστέρησης στην πρόοδο της αξιολόγησης το πιθανότερο είναι ο νόμος να υπερβεί το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

 

Το ενδιαφέρον για τις μεγάλες επιχειρήσεις εστιάζεται στο πλαίσιο αδειοδοτήσεων εταιριών διαχείρισης που θα είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Οι συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει οι τράπεζες με funds έχουν «παγώσει» το τελευταίο διάστημα λόγω της αβεβαιότητας για τη σταθερότητα του πολιτικού περιβάλλοντος και την έκβαση της αξιολόγησης.

Ωστόσο, ο σχεδιασμός των τραπεζών παραμένει και προβλέπει ότι φέτος, μετά τις άδειες που θα δοθούν σε ξένα funds και τις συμπράξεις που θα προκύψουν, θα μεταβιβαστούν για εκτός τραπεζών διαχείριση, περίπου 1 δισ. ευρώ «κόκκινων» επιχειρηματικών ανά τράπεζα και περίπου 500 εκατ. δανείων στεγαστικών και καταναλωτικών.

Πρόκειται για ποσά με τα οποία θα ξεκινήσει πιλοτικά η διαχείριση δανείων από τα ξένα funds και τα οποία αθροιστικά για τις συστημικές τράπεζες υπολογίζονται στα 4 δισ. ευρώ επιχειρηματικά και 2 δισ. ευρώ δάνεια στέγης και καταναλωτικά. Από τα τελευταία, οι τράπεζες προβλέπουν ότι σε ορίζοντα διετίας-τριετίας θα μπορέσουν να ανακτήσουν μάξιμουμ το 30% - 40%. Για τα επιχειρηματικά ο δείκτης εισπραξιμότητας εκτιμάται στο 50%, δηλαδή οι τράπεζες προσβλέπουν σε ανακτήσεις οφειλών της τάξεως των 2 δισ. ευρώ.

 

Αν και οι τράπεζες επιμένουν στον όρο διαχείριση και όχι πώληση δανείων, δεδομένου ότι και οι ίδιες θέλουν να τεστάρουν για ένα διάστημα τις επιδόσεις των ξένων funds, οι πωλήσεις δανείων θεωρούνται δεδομένες για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά. Και αυτό διότι στόχος είναι να εξευρεθεί χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις που θα κριθούν βιώσιμες και παράλληλα να ανασυσταθούν ολόκληροι κλάδοι της ελληνικής Οικονομίας που θα την οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση. Η εισροή «φρέσκων» κεφαλαίων στις επιχειρήσεις θα αποτελέσει και την προϋπόθεση με την οποία θα δοθούν από την ΤτΕ οι άδειες διαχείρισης στα ξένα funds.

Με βάση τον καταρχήν αυτό στόχο, οι μακροπρόθεσμες αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων που θα εφαρμόσουν οι τράπεζες θα προβλέπουν αλλαγή του υφιστάμενου μάνατζμεντ των επιχειρήσεων, έξοδο των παλαιών μετόχων και είσοδο των νέων που θα συνεισφέρουν «φρέσκα» κεφάλαια, και επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων της επιχείρησης με χαμηλότερα επιτόκια.

 

Σε ό,τι αφορά τη μείωση της ληξιπρόθεσμης οφειλής της επιχείρησης, τραπεζίτες σημειώνουν ότι οι αναδιαρθρώσεις δεν θα προβλέπουν εκ των προτέρων «κούρεμα» της αρχικής οφειλής, αλλά αυτό θα γίνεται προοδευτικά και σύμφωνα με την πορεία εξυπηρέτησης του δανείου. Στο πλαίσιο αυτό, το αρχικό ποσό της οφειλής της επιχείρησης θα μπορεί να «κουρεύεται» σε κάθε αξιολόγηση (ετήσια;) της πορείας του πλάνου αναδιάρθρωσης. Οσο για το ύψος του «κουρέματος», οι επιχειρήσεις μπορούν να είναι βιώσιμες με ένα haircut οφειλόμενων δανείων 20% - 30%.

 

Η επιτάχυνση των διαδικασιών «εκκαθάρισης» των προβληματικών επιχειρηματικών δανείων θα γίνει ορατή από το β΄ εξάμηνο του έτους, με τις διοικήσεις των τραπεζών να υλοποιούν δράσεις που έπρεπε να είχαν αναλάβει εδώ και μια πενταετία. Σημείο, ωστόσο, που θα απαιτήσει τη μέγιστη προσοχή τους είναι το πρόβλημα που ενδεχομένως θα προκληθεί στους προμηθευτές προβληματικών εταιριών, τους οποίους οι τράπεζες θα πρέπει να είναι έτοιμες να στηρίξουν ώστε να αποφευχθούν αλυσιδωτές αρνητικές καταστάσεις.

Από το γενικότερο «ξεκαθάρισμα», αναμένεται να ωφεληθούν περισσότερο η ελαφρά βιομηχανία, οι κατασκευές, η ψυχαγωγία, οι μεταφορές και τα logistics, αλλά και το λιανεμπόριο, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να αποκτήσουν έντονη δυναμική ανάπτυξης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.