ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Στο μικροσκόπιο τα «κόκκινα» δάνεια με ενέχυρο μεγάλες κατοικίες

09:04 - 19 Φεβ 2016 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Στο μικροσκόπιο τα «κόκκινα» δάνεια με ενέχυρο μεγάλες κατοικίες
Στο μικροσκόπιο του SSM μπαίνουν οι μεγάλες κατοικίες που αποτελούν εμπράγματες εξασφαλίσεις σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια.


Καθώς μέσα στο προσεχές δεκαήμερο αναμένεται το πλαίσιο αδειοδότησης των εταιριών διαχείρισης «κόκκινων» δανείων από την ΤτΕ και η στοχοθεσία της προς τις τράπεζες για τη μείωση του όγκου των προβληματικών δανείων, η βασική απαίτηση του SSM είναι οι τράπεζες να έχουν σαφές πλάνο των εναλλακτικών για το δανειολήπτη και τις ίδιες, εφόσον ένα δάνειο χτυπήσει κόκκινο.


Πρόκειται για την ενεργητική διαχείριση των ενεχύρων των δανείων την οποία ζητά ο SSM, εγκαλώντας τις τράπεζες για σημαντική υστέρηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο SSM εστιάζει στα μεγάλα ακίνητα (κατοικίες) οφειλετών με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ανοίγοντας «παράθυρο» για πωλήσεις τέτοιων δανείων σε ξένα funds και βεβαίως προηγουμένως, την «πόρτα» των πλειστηριασμών.


Κατά τα λοιπά, το πλαίσιο των απαιτήσεων του SSM για τις εταιρίες που θα διαχειριστούν τα «κόκκινα» δάνεια είναι πολύ λιγότερο γραφειοκρατικό από αυτό της ΤτΕ, καθώς βασικά του ζητούμενα είναι οι εταιρίες να δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, να εφαρμόζουν τα κριτήρια βιωσιμότητας του συνεργάσιμου δανειολήπτη και να χρησιμοποιούν μεθόδους υγιείς και μη ενοχλητικές για τον οφειλέτη δανειολήπτη.


Από την άλλη πλευρά, η ΤτΕ έχει αποστείλει στις τράπεζες ένα εξαντλητικό πλαίσιο για την κατάσταση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, αλλά και για τις προϋποθέσεις λειτουργίας των εταιριών διαχείρισης «κόκκινων» δανείων. Σε ό,τι αφορά το κριτήριο επιλογής των funds που θα αναμειχθούν στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, αυτό θα είναι η δέσμευσή τους να βάλουν «φρέσκο» χρήμα στις επιχειρήσεις που θα κριθούν βιώσιμες και θα αναδιαρθρωθούν.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΤτΕ με πολυσέλιδη «φόρμα προς συμπλήρωση» που έστειλε στις τράπεζες, ζητά λεπτομερή στοιχεία όχι απλά για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανά κατηγορία, αλλά και για τις εκτιμήσεις των τραπεζών σχετικά με το πόσα θεωρούν ανακτήσιμα βάσει του προφίλ των δανειοληπτών και της δυνατότητάς τους να πληρώνουν δόσεις εφεξής. Οι προβλέψεις αυτές ζητούνται με προοπτική την 30ή Ιουνίου 2016, την 30ή Σεπτεμβρίου 2016 και 31η Δεκεμβρίου 2016.


Τα ζητούμενα στοιχεία, και μάλιστα ποσοτικοποιημένα, κρίνονται υπερβολικά από τις τράπεζες και μέσα στο προσεχές δεκαήμερο σίγουρα θα περιοριστούν δεδομένου ότι η ΤτΕ θέλει να καταλήξει σε σύμφωνη γνώμη με τις τράπεζες, εφόσον καλύπτονται οι βασικές απαιτήσεις του SSM.


Βασική ένσταση των τραπεζών στην ποσοτικοποίηση των στόχων που τους ζητούνται για τα «κόκκινα» δάνεια είναι ότι ακόμη βρίσκονται εν αναμονή της ολοκλήρωσης του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης με τον νόμο για τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας, τα καταναλωτικά δάνεια και τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο οποίος είναι υπό διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς». Με βάση όσα ίσχυσαν με τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων σε Ιρλανδία και Κύπρο, η στοχοθεσία για τις τράπεζες από τις εποπτικές αρχές μπήκε αφού ολοκληρώθηκαν οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο.


Κριτήρια επιδόσεων για την τακτοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων έναντι συγκεκριμένων επιχειρησιακών στόχων θα εφαρμόζει και το ΤΧΣ στις διοικήσεις των τραπεζών.

 

Το ΤΧΣ αναμένεται να παρουσιάσει σχέδιο δράσης για την τακτοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών με σκοπό τη βελτίωση του συντονισμού μεταξύ τους για την ταχύτερη αναδιάρθρωση μεγάλων εταιριών και όπου απαιτείται, την από κοινού αντιμετώπιση ολόκληρων τομέων της Οικονομίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.