ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤτΕ: Επείγει η αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων

17:34 - 25 Φεβ 2016 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΤτΕ: Επείγει η αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων
Την επείγουσα διάσταση της αποτελεσματικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων τονίζει η ετήσια έκθεση του Διοικητή της Τράπεζα της Ελλάδος για το 2015. Όπως σημειώνεται, στην διάρκεια του 2015 ανακόπηκε η επιβράδυνση στη δημιουργία νέων καθυστερήσεων, με αποτέλεσμα το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων επί του συνόλου των ανοιγμάτων να ανέλθει στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2015 σε 43,6% από 39,9%% το Δεκέμβριο του 2014. Η επιδείνωση ήταν εμφανής σε όλες τις κατηγορίες δανείων.

Ειδικότερα, το ποσοστό στα καταναλωτικά ανοίγματα ανήλθε σε 55,4% (Δεκέμβριος 2014: 51,3%), στα επιχειρηματικά ανοίγματα σε 43,3% (Δεκέμβριος 2014: 39,8%) και στα στεγαστικά ανοίγματα σε 39,8% (Δεκέμβριος 2014: 35,6%).

 

Η πιο προβληματική περιοχή μεταξύ των επιχειρηματικών ανοιγμάτων με το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων το Σεπτέμβριο του 2015 εμφανίζουν εκείνα προς πολύ μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες (66,5%), προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (58,2%) και προς επιχειρήσεις αξιοποίησης ακινήτων (46,3%). Χαμηλότερο είναι το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για τις μεγάλες επιχειρήσεις (28,5%) και τις ναυτιλιακές (26,7%).

 

Στην εξέλιξη αυτή, υποστηρίζει η ΤτΕ συνέβαλε όχι μόνο η αναβολή της εφαρμογής του Κώδικα Δεοντολογίας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά και η λιγότερο ενεργητική διαχείριση του χαρτοφυλακίου δανείων από τις τράπεζες, με έμφαση κυρίως σε λύσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα.

 

Η υποχρέωση των τραπεζών να επιτύχουν τους στόχους, σε συνδυασμό με το νέο θεσμικό πλαίσιο που συνδέεται, μεταξύ άλλων, με τη δημιουργία δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, την επίσπευση των δικαστικών διαδικασιών και την ευκολία ρευστοποίησης των εγγυήσεων από τις τράπεζες, εκτιμάται ότι θα συμβάλει θετικά στη σταδιακή υποχώρηση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 

Θετική συμβολή στην κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα έχει η δραστηριοποίηση ειδικών εταιριών που θα αναλαμβάνουν τη διαχείριση των προβληματικών δανείων (π.χ. asset management companies, servicing companies.

 

Η δραστηριοποίηση τους, υποστηρίζει η ΤτΕ, θα γίνει εντός ενός αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου αδειοδότησης και εποπτείας των εταιρειών που θα δραστηριοποιηθούν στην εν λόγω αγορά, ενώ θα πρέπει να καθοριστούν άμεσα οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την απόκτηση άδειας. Ταυτόχρονα, πρέπει να γίνεται σαφές ότι οι εταιρείες που θα επιλέξουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά δανείων θα υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες όσον αφορά την προστασία του καταναλωτή.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:39 - 25 Φεβ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.