ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: «Πώς» και «πού» θα γίνουν αναδιαρθρώσεις στον επιχειρηματικό χάρτη

09:31 - 03 Μαρ 2016 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: «Πώς» και «πού» θα γίνουν αναδιαρθρώσεις στον επιχειρηματικό χάρτη
Η αναδιάρθρωση της γνωστής αλλαντοβιομηχανίας «Νίκας» αναμένεται να αποτελέσει το μοντέλο πάνω στο οποίο θα πατήσουν οι τράπεζες για να επιβάλουν μακροπρόθεσμες λύσεις που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των ρυθμίσεων για τις υπό διάσωση επιχειρήσεις.

Οι τράπεζες πλέον είναι αποφασισμένες, λόγω συνθηκών και δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει, να βάλουν το μαχαίρι στο κόκκαλο. Με την ολοκλήρωση του πλαισίου διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων οφείλουν να βρούν λύσεις, να προχωρήσουν σε διαγραφές δανείων και κεφαλαιοποιήσεις χρεών, να πάρουν τις επιχειρήσεις στα χέρια τους, να προκαλέσουν συγκέντρωση της αγοράς είτε με κλείσιμο επιχειρήσεων είτε με αναδιάρθρωσή τους, ώστε να επιβιώσουν οι υγιείς εταιρείες που σε τούτη τη συγκυρία «πνίγονται» από έλλειψη ρευστότητας.

Η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων θα απαιτήσει και τη στενή συνεργασία των κοινών πιστούχων, καθώς εκτιμάται ότι δάνεια τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ, είναι κοινοπρακτικά. Σημειώνεται ότι επί συνόλου χορηγήσεων περίπου 205 δισ. ευρώ, τα επιχειρηματικά δάνεια ανέρχονται σε  97 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 52%, δηλαδή δάνεια περίπου 50 δισ. ευρώ, είναι μη εξυπηρετούμενα.

Τι συνέβη όμως με τη «Νίκας» και ποιες άλλες περιπτώσεις μπορούν να… πάρουν σειρά; Η γνωστή αλλαντοβιομηχανία θα περάσει σε επενδυτικό σχήμα αποτελούμενο κατά 50% από τη βιομηχανία τροφίμων Chipita και κατά 50% από την επενδυτική εταιρεία Impala Invest BV. Η αναδιάρθρωση που φέρει τις υπογραφές των πιστωτριών τραπεζών ALPHA BANK και EUROBANK προβλέπει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου υπέρ των παλαιών μετόχων, ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αυτή θα καλυφθεί συνολικά από νομικό πρόσωπο που θα συστήσουν η Chipita και η Impala Invest. Από τα 30 εκατ. ευρώ τα 20 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από ίδια κεφάλαια και τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ από δανεισμό. Παράλληλα, η αναδιάρθρωση προβλέπει απομείωση του δανεισμού της εταιρείας σε συνδυασμό με διακανονισμό και ρύθμιση του υπολοίπου των υποχρεώσεών της, ώστε ο δανεισμός μετά την περάτωση της εν λόγω αναδιάρθρωσης να ανέρχεται σε περίπου 29 εκατ. ευρώ. Σήμερα, ο δανεισμός ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένων των ποσών που είναι μέσω factoring. Μέρος της απομείωσης του δανεισμού θα προέλθει από τη μεταβίβαση προς τις πιστώτριες τράπεζες του ενυπόθηκου ήδη ακινήτου της Π.Γ. Νίκας στις εγκαταστάσεις της στον Άγιο Στέφανο Αττικής, το οποίο η εταιρεία στη συνέχεια θα μισθώσει για τις ανάγκες της (sale and lease back).

Σε γενικές γραμμές, ανάλογες θα είναι οι κινήσεις και για άλλες εταιρείες, προφανώς με κάθε περίπτωση να έχει τα δικά της ειδικά χαρακτηριστικά. Στη λίστα για αναδιαρθρώσεις βρίσκονται και άλλες περιπτώσεις υπερδανεισμένων εταιρειών, στις οποίες οι τράπεζες θα εξετάσουν την βιωσιμότητα, αλλά και την πρόθεση των σημερινών ιδιοκτητών να συνεισφέρουν με νέα κεφάλαια στην αναδιάρθρωση. Ενδεχομένως κλάδοι όπως το λιανεμπόριο, τα τρόφιμα, τα media, οι κατασκευές, το real estate, η υγεία, τα telecoms, ο τουρισμός, τα ξενοδοχεία κ.λπ. να αποτελούν πεδίο παρέμβασης των τραπεζών.

Κατά τις αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων, ιδιαίτερη προσοχή θα δώσουν οι τράπεζες στο πρόβλημα που ενδεχομένως θα προκληθεί στους προμηθευτές των μη βιώσιμων επιχειρήσεων. Αυτούς, οι τράπεζες θα πρέπει να είναι έτοιμες να τους στηρίξουν ώστε να μην υπάρξουν αλυσιδωτές αρνητικές καταστάσεις στην αγορά.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:53 - 03 Μαρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.