ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι άσσοι στο μανίκι της Marfin, Πειραιώς και Κύπρου

11:38 - 16 Ιαν 2007 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Στις μετοχικές ισορροπίες και στον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές στα μετοχικά κεφάλαια των εμπλεκομένων τραπεζών μεταφέρεται πλέον η μάχη των εξελίξεων περί τη Marfin Popular, Πειραιώς και την τράπεζα Κύπρου, οι διοικήσεις των οποίων σταδιακά θα βγάζουν άσσους από το μανίκι τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την περίοδο δίδεται ένας αγώνας δρόμου για τη διερεύνηση των προθέσεων ισχυρών θεματοφυλάκων αλλά και απευθείας μεγάλων ξένων θεσμικών επενδυτών.  Τις επόμενες ημέρες θα προσληφθούν ξένοι επενδυτικοί οίκοι ως σύμβουλοι και φαίνεται ότι ο ρόλος τους θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στις εξελίξεις.

Προεργασία έχει υπάρξει από όλες τις πλευρές όμως ποια είναι πραγματικά οι άσσοι που μπορούν να κατέχουν οι εμπλεκόμενες τράπεζες;

Marfin Popular Βank

Για την Marfin, ο στόχος είναι διπλός, δηλαδή η Πειραιώς και η Κύπρου. 

Στην Πειραιώς ο σημαντικότερος παράγοντας και κλειδί για τους παραδοσιακούς μετόχους θα είναι το τίμημα.  Η οικογένεια Βαρδινογιάννη, Αγγελόπουλου, Βασιλάκη, Μπήτρου κ.α. και βεβαίως οι ξένοι θεσμικοί που κατέχουν το 34% θα δελεαστούν μόνο αν το περιουσιακό τους στοιχείο αποτιμηθεί με υψηλό premium.  Το ερώτημα που ανακύπτει είναι αν η Marfin είναι διατεθειμένη να δελεάσει τους μετόχους της Πειραιώς μεταβάλλοντας την οικονομική προσφορά και εισφέροντας μετοχές και μετρητά.  Ήδη μέσω του υπεύθυνου στρατηγικής του κ Σπανοδήμου έχει ξεσκονιστεί το μετοχολόγιο και οι ξένοι επενδυτές.

Φαίνεται όμως ότι η Marfin δεν στηρίζεται μόνο στο τίμημα αλλά και σε επαφές με μετόχους οι οποίοι τουλάχιστον όπως ανέφερε χθες ο κ. Βγενόπουλος έχει έρθει σε επαφές μαζί τους. Ορισμένοι ξένοι επενδυτές είναι ταυτόχρονα και μέτοχοι της Marfin και της Πειραιώς.

Όσον αφορά την Κύπρου, είναι σαφές ότι σημαντική μερίδα του πολιτικού κατεστημένου στην Κύπρο στηρίζει τα σχέδια Βγενόπουλου για τη δημιουργία εθνικού πρωταθλητή.  Επίσης, φαίνεται ότι στηρίζεται από την αρχιεπισκοπή και γενικότερα την Εκκλησία, η οποία κατέχει το 5-6% της τράπεζας Κύπρου.  Η τελευταία συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο του κ. Βγενόπουλου δεν αναλώθηκε μόνο στο θέμα της Ελληνικής τράπεζας.

Τράπεζα Πειραιώς

Οι κινήσεις αντιπερισπασμού και οι αντεπίθεση από την Πειραιώς έχει καταφέρει να εξισορροπήσει την κατάσταση και τις εξελίξεις.  Η Πειραιώς θα κινηθεί σε δύο μέτωπα. Από την μια πλευρά δεν θα κλείσει πόρτες στην Marfin αλλά θα επιδιώξει να πάρει τον έλεγχο των κινήσεων στην τραπεζική σκακιέρα.

Στο πλαίσιο αυτό, μάλλον θα πιέσει τη Marfin καθώς σημειώνεται ότι ελέγχει το 8,19% της Κύπρου και αποτελεί βασικό μέτοχο της.  Η αρχιεπισκοπή ακολουθεί και εν συνεχεία το ταμείο της τράπεζας και άλλοι μέτοχοι σε ευρεία διασπορά.

Κορυφαίο τραπεζικό στέλεχοςπάντως αναφέρει ότι μεταξύ της Πειραιώς και της Marfin «οι διαφορές δεν είναι στις αποτιμήσεις αλλά στον τρόπο διοίκησης. Οι επικεφαλής των δύο ομίλων Σάλλας και Βγενόπουλος είναι επιτυχημένοι στον χώρο τους όμως ως προσωπικότητες δεν αλληλοσυμπληρώνονται αλλά αλληλοεξουδετερώνονται».  Αυτή η προσέγγιση ανεξαρτήτως αν είναι ορθή ή όχι μπορεί να ξεπεραστεί.

Η Πειραιώς πάντως θα μπορούσε να στραφεί είτε σε μια άλλη τράπεζα ώστε να επιδιώξει συνεργασία όμως ένα τέτοιο ενδεχόμενο φαντάζει δύσκολο καθώς ο «γαμπρός» θα εκμεταλλευτεί την φάση στην οποία βρίσκεται η νύφη. Θα μπορούσε επίσης να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου σε μετρητά με στόχο να αυξήσει την εσωτερική αξία.

Τράπεζα Κύπρου

Η θέση της διοίκησης της τράπεζας Κύπρου είναι δεδηλωμένη.  Δεν επιθυμούμε συνεργασίες με την Πειραιώς ή την Marfin ή άλλη τράπεζα.  Όμως, η προσέγγιση της Κύπρου ότι γενικά δεν συζητούμε σε μια περίοδο όξυνσης του ανταγωνισμού και διεθνοποίησης των αγορών, ίσως φέρει τη διοίκηση προ τετελεσμένων γεγονότων.

Η γραμμή άμυνας της στηρίζεται κυρίως σε μια ομάδα πολιτικών και άλλων παραγόντων που έχουν στηρίξει την πολιτική αυτόνομης ανάπτυξης.  Όμως μια ακόμη ισχυρότερη ομάδα πολιτικών θα επιθυμούσε την δημιουργία εθνικού πρωταθλητή.  Η Κύπρου ίσως να χρησιμοποιήσει την Πειραιώς όχι σε επίπεδο συνεργασίας αλλά «αξιοποίησης του 8,19%».

Π

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.