ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Ο περσινός «μπούσουλας» για ζημίες-προβλέψεις και οι φετινοί στόχοι

09:14 - 09 Μαρ 2016 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Ο περσινός «μπούσουλας» για ζημίες-προβλέψεις και οι φετινοί στόχοι
Με την ΠΕΙΡΑΙΩΣ σήμερα και την ΕΘΝΙΚΗ αύριο συνεχίζεται η ανακοίνωση των τραπεζικών αποτελεσμάτων, με την αγορά ήδη να έχει τον «μπούσουλα» από τις ζημίες και τις προβλέψεις των δύο άλλων συστημικών, ALPHA BANK και EUROBANK.

Τάση που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα αποτελέσματα των Πειραιώς και Εθνική, με την αγορά να αναμένει ζημίες 2,3-2,4 δισ. και 2,7 δισ. ευρώ αντίστοιχα αλλά και προβλέψεις σχεδόν άνω των 3 δισ. ευρώ για κάθε μία από αυτές.

Σε κάθε περίπτωση, το 2015 αποτέλεσε μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για το τραπεζικό σύστημα, με μεγάλες εκροές καταθέσεων, επιβολή τραπεζικής αργίας και capital controls, stress test από την ΕΚΤ και νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Αλλά και μέσα στο 2016, όπως σημείωσαν οι επικεφαλής των τραπεζών, οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν ιδιαίτερα αβέβαιες και επιβαρύνονται από τη χειροτέρευση του διεθνούς οικονομικού κλίματος. Η παράταση των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε συνδυασμό με το προσφυγικό υπονομεύουν τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής Οικονομίας. Η επιτυχής και έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη εντός του 2016, για την ενίσχυση της σταθερότητας, τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και κεφαλαίων και την έναρξη της συζήτησης για την περαιτέρω απομείωση του δημόσιου χρέους.

Ωστόσο, οι προοπτικές για την ανάπτυξη ενδέχεται να ανατραπούν εάν λάβουν χώρα αρνητικές εξελίξεις, όπως ο ισχνός ρυθμός υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων ή οι καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ.

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ θεωρεί ανεπαρκή την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια. Οι τράπεζες «φόρτωσαν» το 2015 με προβλέψεις, που συνολικά θα φτάσουν τα 12 με 13 δισ. ευρώ, θα ανακοινώσουν συνολικά ζημίες άνω των 7-8 δισ. ευρώ, ώστε να ξεκινήσουν τη χρονικά από χαμηλότερη αφετηρία και τον Μάιο να ανακοινώσουν κέρδη στο πρώτο τρίμηνο 2016, ως έχουν άλλωστε δεσμευτεί έναντι μετόχων και αρμόδιων αρχών.

Οι τράπεζες αποφάσισαν στην χρήση 2015 να καθαρίσουν τα χαρτοφυλάκια τους, να περάσουν και τις τελευταίες ζημίες και από το 2016 να ξεκινήσουν με επιθετική μείωση προβλέψεων ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Βέβαια, έχουν μεγάλα και καυτά μέτωπα να διαχειριστούν, από την ρευστότητα και τη μείωση του αναβαλλόμενου, έως τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων που ίσως αποτελεί και την κορυφαία προτεραιότητα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Από το 2016 η χρήση του αναβαλλόμενου φόρου καταργείται για τις ελληνικές τράπεζες. Όποια τράπεζα εμφανίσει ζημίες θα υποχρεωθεί να εκδώσει νέες μετοχές μέχρι το ύψος τους αναβαλλόμενου φόρου που αναλογεί στις ζημίες εξέλιξη άκρως αρνητική γιατί το ΤΧΣ θα αυξήσει το ποσοστό του και οι ιδιώτες μέτοχοι θα υποστούν dilution.

Το 2016 οι όμιλοι θα εστιάζουν στη μεγάλη μείωση των προβλέψεων για προβληματικά δάνεια, απόρροια του γεγονότος ότι κορυφώνουν τα NPLs. Για το 2016 εκτιμάται ότι οι νέες προβλέψεις θα φθάσουν στα 2,8-3,3 δισ. ευρώ για τις 4 συστημικές τράπεζες έναντι προβλέψεων 12-13 δισ. του 2015. 

Επίσης, στόχος είναι να περάσουν σε κέρδη το 2016 με στόχο να αρχίσουν να μειώνουν με ίδια μέσα τον αναβαλλόμενο φόρο. Οι χαμηλότερες προβλέψεις και η σταδιακή μείωση των εξόδων από τόκους λόγω της μείωσης του ELA (επαναφορά waiver από ΕΚΤ) θα φέρει κέρδη το 2016, με τις 4 συστημικές να έχουν στόχο την επίτευξη συνολικών κερδών 750 - 800 εκατ. ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.