ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκκίνηση της εθελούσιας στην Τράπεζα Πειραιώς

09:56 - 24 Μαρ 2016 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Εκκίνηση της εθελούσιας στην Τράπεζα Πειραιώς
Από χθες οι υπάλληλοι της Τραπέζας Πειραιώς άρχισαν να λαμβάνουν τα σημειώματα με τα ποσά, που προβλέπεται να λάβουν σε περίπτωση που επιλέξουν οικειοθελώς την έξοδο.

Το περιθώριο για να απαντήσουν είναι μέχρι τις 11 Απριλίου. Ήδη κάποιοι, ειδικά όσοι έχουν ήδη κάνει κάποιες πρώτες επαφές για αναζήτηση εργασίας, σπεύδουν να «αποδεχτούν» την πρόταση, με δεδομένη τη διάχυτη εκτίμηση ότι αυτή είναι γενναιόδωρη. Ωστόσο εκείνοι που έχουν ήδη διερευνήσει τις επαγγελματικές τους εναλλακτικές αγωνιούν, ειδικά σε περιοχές της περιφέρειας, όπου θα κλείσουν καταστήματα. Ο φόβος της ανεργίας στη δεδομένη συγκυρία είναι ανασταλτικός παράγων, ειδικά για υπαλλήλους πάνω από την ηλικία των 40, όπου το μίγμα υποχρεώσεων κι αγωνίας για ανεύρεση νέας απασχόλησης φέρνει ισχυρές αναστολές για την αποδοχή μιας προσφοράς εθελουσίας εξόδου.

 

Πάντως, σύμφωνα , με το αρχικό σχέδιο της διοίκησης που έγινε αποδεκτό από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με κάποια «ψαλιδίσματα», το μέγιστο ποσό φτάνει τα 180.000 ευρώ. Η παρέμβαση του ΤΧΣ το κατέβασε από τα 200.000 ευρώ και δυνητικά μπορούν το λάβουν περίπου 500 υπάλληλοι - σχεδόν 200 περισσότεροι σε σχέση με την αρχική πρόταση - που θα αποφασίσουν να αποχωρήσουν. Επίσης με παρέμβαση του Ταμείου περιορίστηκε στο 20% από 60% το επιπλέον κίνητρο αποχώρησης, που μπορούσε εάν το επέλεγε η τράπεζα να δώσει στους υπαλλήλους της περιφέρειας (εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης) αλλά και των καταστημάτων που θα κλείσουν.

 

Επιπλέον το ΤΧΣ για να βάλει φρένο σε πρακτικές, που στο παρελθόν είχαν καταγραφεί ζήτησε οι υπάλληλοι που θα αποχωρήσουν, να μην επιστρέψουν στην τράπεζα με οποιαδήποτε σχέση εργασίας καθώς και να γίνει έλεγχος ώστε να διαπιστωθεί αν υπάλληλοι που αποχώρησαν μέσω του προγράμματος εθελουσίας εξόδου το 2014 επέστρεψαν με διαφορετική σχέση εργασίας (πχ. συμβάσεις έργου) στην τράπεζα. Το ίδιο αναμένεται να κάνει και στα αντίστοιχα προγράμματα των άλλων τραπεζών.

 

Για την Τράπεζα Πειραιώς ο στόχος του προγράμματος εθελουσίας είναι μέχρι το τέλος του 2017 να έχουν αποχωρήσει 2.500 υπάλληλοι ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των εργαζομένων στα 13.200 άτομα.

 

Σημειώνεται ότι στους υπαλλήλους προσφέρεται η δυνατότητα άμεσης αποχώρησης με την λήψη ενός γερού «πακέτου» με αποζημίωση και μπόνους, είτε ύστερα από δύο χρόνια άδειας μετ’ αποδοχών, για όσους εκτιμούν ότι είναι δύσκολο στη συγκυρία να βρουν εργασία. Στη διάρκεια της διετούς άδειας η τράπεζα θα καλύπτει τις παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, θα ισχύει μέχρι τη λήξη του το ευνοϊκό καθεστώς αποπληρωμής δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών κ.λπ.) και για 12 μήνες το χαμηλό επιτόκιο των πιστωτικών καρτών. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που συνόδευσε την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου προβλέπεται η μείωση του αριθμού των καταστημάτων στα 550.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:57 - 24 Μαρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.