ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Εκτοξεύτηκαν» στα 117 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

11:29 - 31 Μαρ 2016 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
«Εκτοξεύτηκαν» στα 117 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
Κατά 10 δισ. ευρώ αυξήθηκαν μέσα σε μόνον έναν χρόνο τα δάνεια σε καθυστέρηση εντός του 2015, ανεβάζοντας τον απολογισμό των μη εξυπηρετούμενων στο δυσθεώρητο νούμερο των 117 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως τα ανωτέρω δάνεια δεν εξυπηρετούνται εδώ και πάνω από τρεις μήνες ή εμφανίζουν σοβαρές ενδείξεις αθέτησης.

Όπως σημειώνει  δημοσίευμα της Καθημερινής, το πρόβλημα οφείλεται στην παρατεταμένη ύφεση, αλλά και η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, γεγονός που καθυστερεί την αντιμετώπισή του.

 

Σύμφωνα με τραπεζικές, αλλά και δικηγορικές πηγές που επικαλείται η «Καθημερινή», στην πλειοψηφία τους οι δανειολήπτες εμφανίζονται απρόθυμοι να συνεργαστούν με τις τράπεζες ώστε να προβούν σε κάποια ρύθμιση των οφειλών τους, καθώς έχει εμπεδωθεί η ψυχολογία του κακοπληρωτή. Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, ποσοστό 25% των οφειλετών έχουν τη δυνατότητα, αλλά δεν πληρώνουν τις οφειλές τους, ενώ στις επιστολές που στέλνουν οι τράπεζες για ρύθμιση των οφειλών, ανταποκρίνεται μόλις ένας στους δέκα δανειολήπτες. Παράλληλα, περίπου οι μισοί από όσους έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση δεν την τηρούν. Κυριότερη αιτία για τη μη τήρηση είναι η πεποίθηση πως δεν υπάρχουν επιπτώσεις, στον βαθμό που ο πλειστηριασμός ήταν μέχρι σήμερα απαγορευμένη πρακτική.

 

Όπως προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών, αποστέλλονται τρεις επιστολές στους οφειλέτες για υπαγωγή σε ρύθμιση της οφειλής. Αν ο δανειολήπτης δεν ανταποκριθεί ούτε στην τελευταία και τρίτη επιστολή, τότε μπορεί να κριθεί οριστικά μη συνεργάσιμος, οπότε και ανοίγει η διαδικασία για τον πλειστηριασμό της ακίνητης περιουσίας του, ακόμη και αν πρόκειται για την πρώτη κατοικία.

 

Σε πολιτικό επίπεδο και ενόψει της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, το υπουργείο Οικονομίας προτείνει την απαγόρευση της πώλησης οφειλών από μικρομεσαίες επιχειρήσεις για δάνεια έως 500.000 ευρώ, από ελεύθερους επαγγελματίες για δάνεια έως 250.000 ευρώ και από καταναλωτικά δάνεια έως 20.000 ευρώ. Στην ίδια λογική προτείνεται να απαγορευτεί για τρία χρόνια η πώληση «κόκκινων» δανείων όλων των κατηγοριών –και όχι μόνο των στεγαστικών– όταν αυτά συνδέονται με προσημείωση ή υποθήκη πρώτης κατοικίας. Η πρόταση βρίσκει αντίθετους τους θεσμούς που ζητούν άμεση πώληση τραπεζικών δανείων όλων των κατηγοριών, περιορίζοντας την προστασία της πρώτης κατοικίας μόνο για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.