ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες:Η «bad bank» της ΤτΕ «μπούσουλας» για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά

08:10 - 07 Απρ 2016 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες:Η «bad bank» της ΤτΕ «μπούσουλας» για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά
Η ανάληψη από την κοινοπραξία των PwC, Hoist, Qualco, της δράσης που σχετίζεται με την ενιαία ειδική εκκαθάριση των υπό εκκαθάριση τραπεζών της ΤτΕ, αποτελεί άλλο ένα «βήμα» προς την κατεύθυνση της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς η νέα αυτή bad bank, υπό μία έννοια, θα δώσει το «σήμα» και τον «ρυθμό» στην εγχώρια αγορά για το πώς θα κινηθούν οι διαδικασίες στα «κόκκινα» δάνεια, ανοίγοντας παράλληλα συζητήσεις (προφανώς ανεξάρτητα από τα δάνεια των εκκαθαρίσεων) και με τις τράπεζες για τη διαχείριση προβληματικών τους χαρτοφυλακίων.

Την ίδια στιγμή, έντονη είναι η ζήτηση αδειών για τη σύσταση εταιρειών (τόσο με μετοχικό κεφάλαιο των 100 χιλ. ευρώ όσο και των 4,5 εκατ. ευρώ) που θα εμπλακούν με τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Η ενιαία ειδική εκκαθάριση των υπό εκκαθάριση τραπεζών της ΤτΕ από την κοινοπραξία των PwC, Hoist και Qualco, θα αναλάβει δράση αμέσως μετά τη σχετική δημοσίευση στο ΦΕΚ. Και παρά το γεγονός ότι η εξειδίκευση της σουηδικής Hoist είναι στα δάνεια των ιδιωτών, τα οποία εξάλλου αποτελούν και την πλειοψηφία των προβληματικών χαρτοφυλακίων των υπό εκκαθάριση τραπεζών, το τέμπο της επιτάχυνσης δίνεται για τη διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων.

Άλλωστε, αιχμή του δόρατος για την επίλυση του γόρδιου δεσμού των NPLs, είναι τα δάνεια προς μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, όπου επιδιώκεται εξυγίανση με παράλληλη εισροή νέων κεφαλαίων με τελικό αποτέλεσμα την αναδιάταξη του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας σε νέες, υγιείς βάσεις. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των ιδιωτών θα ακολουθήσουν τη ροή των γεγονότων και οι ανακτήσεις οφειλών θα είναι σε άμεση συνάρτηση με την οικονομική ανάπτυξη της κοινωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σύνολο των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων που ανέρχονται σε 60 δισ. ευρώ, τα επιχειρηματικά δάνεια των «κακών» τραπεζών κινούνται στα 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 600 εκατ. ευρώ ανήκουν σε ενώσεις και συνεταιρισμούς. Ωστόσο, η διαχείρισή τους, δεδομένου ότι μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται και δάνεια όπως στην ΕΒΖ ή δάνεια με εγγυήσεις του Δημοσίου, θα αποτελέσει «οδηγό» για τις κινήσεις σε προβληματικά επιχειρηματικά δάνεια και άλλων τραπεζών.

Παράλληλα με τις διαδικασίες που θα υλοποιηθούν με αφορμή την ανάληψη του έργου των εκκαθαρίσεων της ΤτΕ από την κοινοπραξία PwC, Hoist και Qualco, συνεχίζονται οι συζητήσεις για την ανάληψη δράσης στα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια και από το fund KKR. Το εν λόγω fund συζητά με τη EUROBANK για την ανάληψη της διαχείρισης χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις συζητήσεις με το KKR έχει μπει και η ALPHA BANK και πλέον συζητείται ένα ευρύτερο σχήμα, κατά τα πρότυπα αυτού που αδειοδοτήθηκε από την Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας και αφορά τη σύμπραξη KKR με Intesa SanPaolo και Unicredit.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:57 - 07 Απρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.