ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Στο μικροσκόπιο πλέον οι αυξήσεις κεφαλαίου

10:20 - 22 Ιαν 2007 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Επαναξιολογούνται οι αυξήσεις κεφαλαίου από τις τράπεζες μια περίοδο έντονων διεργασιών στον κλάδο. Παράγοντας της αγοράς αναφέρει ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου χωρίς συγκεκριμένο επιχειρηματικό στόχο είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπισθούν θετικά από τους μετόχους.

Ταυτόχρονα, στελέχη και της Eurobank αλλά και της Alpha σε ερώτηση του «R» αν σχεδιάζουν αύξηση κεφαλαίου ανέφεραν ότι «οι τράπεζες κεφαλαιακά είναι ισχυρές, δεν εμπλέκονται στα σχέδια εξαγορών που μαίνονται στον κλάδο και ότι οι κινήσεις που σχεδιάζουν με κατεύθυνση στο εξωτερικό μπορούν να υλοποιηθούν με ίδια μέσα».

Πάντως, οι αυξήσεις κεφαλαίου έχουν εξεταστεί από τις τράπεζες ως μέσο ενίσχυσης της δύναμης - αποτίμησης τους, ωστόσο, παραμένουν στην εφεδρεία καθώς το εγχείρημα αύξησης με μετρητά είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Η αύξηση ως εναλλακτικό σχέδιο, ανά πάσα στιγμή μπορεί να ενεργοποιηθεί και παραμένει στο οπλοστάσιο των μεγάλων τραπεζών, καθώς όλοι αναγνωρίζουν ότι μπορεί να υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις.  Όμως, και σε αντίθεσημε τι μπορεί να υποστηρίζουν διάφορες πλευρές, ορισμένα συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν.

1) Η Εθνική παρακολουθεί τις εξελίξεις αλλά ο προσανατολισμός της είναι στο εξωτερικό. Θα κινητοποιηθεί μόνο αν η Alpha ή η Eurobank πραγματοποιήσουν κίνηση στην εσωτερική αγορά.  «Αν η Εθνική προκληθεί θα απαντήσει» ανέφερε στέλεχος της τράπεζας.
2) Στην Alpha αποκλείουν αύξηση κεφαλαίου και υποστηρίζουν ότι σε αυτή την φάση τους ενδιαφέρει μόνο η αυτόνομη ανάπτυξη. Σε κάθε περίπτωση επικεντρώνονται στην αναθεώρηση του business plan 2007 με 2009 που θα ανακοινωθεί στις 19 με 20 Απριλίου στο Βουκουρέστι.
3) Η Eurobank το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο επίκεντρο, καθώς ορισμένες πλευρές υποστηρίζουν ότι θα εξέταζε να «παρέμβει» στις εξελίξεις με Πειραιώς-Μarfin και ότι θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου. Όμως, μάλλον δεν θα ήταν ορθό η Eurobank να εμπλακεί σε ένα πόλεμο η κατάληξη του οποίου παραμένει ασαφής.

Π Λεωτσάκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.