ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί ο Βγενόπουλος έφερε στο προσκήνιο το Dubai;

10:28 - 22 Ιαν 2007 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Με τη στήριξη του Dubai Ιnvestment ο όμιλος της Marfin Popular Bank θα συνεχίσει την υλοποίηση του σχεδίου δημιουργίας μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το «R» επιβεβαιώνεται πλήρως από τις εξελίξεις. Στο τέλος οι δημόσιες προτάσεις θα καταλήξουν στα μετρητά και εκεί θα κριθεί η πραγματική μάχη.

Ο επικεφαλής της Marfin κ. Βγενόπουλος στην προσπάθεια που καταβάλλει για την επικράτηση του στον τραπεζικό κλάδο στηρίζεται σε ένα ισχυρό μέτοχο.  Ρίχνοντας «στην μάχη των ισορροπιών» το Dubai Ιnvestment, η Marfin περνά το μήνυμα στην αγορά ότι το πανίσχυρο κεφαλαιακά Dubai στηρίζει και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες.

Είναι αληθές ότι το Dubai πουθενά δεν έχει κινηθεί επιθετικά και όποιες επενδύσεις έχει πραγματοποιήσει στηρίχθηκαν στην πρακτική της φιλικής προσέγγισης, όμως δεν θα διστάσουν να κινηθούν και επιθετικά, υποβάλλοντας δημόσια πρόταση σε μετρητά.  Ο παράγοντας Dubai θα είναι πλέον ο καταλύτης καθώς το επόμενο διάστημα θα αναλάβει πρωτοβουλίες.

Το Dubai, από πλευράς κεφαλαιακής ρευστότητας, είναι πανίσχυρο ενώ έχει συμφωνήσει να εισφέρει 2,5-3 δισ. ευρώ στην αύξηση 5 δισ. ευρώ που θα πραγματοποιήσει η Marfin Investment Group. Ορισμένες πλευρές ίσως για λόγους σκοπιμότητας αμφισβητούν την δυνατότητα της Marfin να πραγματοποιήσει την αύξηση κεφαλαίου 5 δισ. ευρώ σε μια περίοδο όπου οι επιχειρηματικοί της στόχοι προσκρούουν σε αντιδράσεις. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι η αύξηση κεφαλαίου αλλά και οι γενικότεροι στρατηγικοί στόχοι που μπορεί να περιλαμβάνουν δημόσιες προτάσεις με μετρητά, μπορούν να υλοποιηθούν από τη Marfin σε συνεργασία με το Dubai. Σε καμία περίπτωση η πλευρά της Marfin δεν θα αναλάμβανε πρωτοβουλίες, εάν πρωτίστως δεν είχε διασφαλίσει τα επιχειρηματικά της νώτα, αλλά και ότι οι εξαγγελίες της μπορούν να υλοποιηθούν.


Βέβαια, τα εμπόδια είναι πολλά, καθώς οι κινήσεις της Marfin όπως εκδηλώθηκαν απέκτησαν χαρακτηριστικά επιθετικής εξαγοράς και αντιμετωπίζονται ως μη φιλικές κινήσεις.  Πάντως, η Marfin, το αμέσως προσεχές διάστημα θα εστιασθεί και στη μάχη επί κυπριακού εδάφους.

Η μετάβαση του προέδρου της Πειραιώς κ. Σάλλα στην Κύπρο έχει κινητοποιήσει την πλευρά Βγενόπουλου η οποία επιδιώκει να μπλοκάρει σχέδια επαναπροσέγγισης μεταξύ Πειραιώς και Κύπρου.

Π Λεωτσάκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.