ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Οι επόμενες κινήσεις με τα «κόκκινα» δάνεια

08:13 - 14 Απρ 2016 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Οι επόμενες κινήσεις με τα «κόκκινα» δάνεια
Τα επόμενα βήματά τους αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τα «κόκκινα» δάνεια ετοιμάζουν οι τράπεζες.

Οι πιλοτικές μεταβιβάσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων σε εταιρίες διαχείρισης που αναμένονται από το β΄ εξάμηνο του έτους, αλλά κυρίως η εκ των έσω επιθετικότερη διαχείριση προβληματικών δανείων, αναμένεται να καλύψουν το διάστημα μέχρι το 2017, οπότε και αναμένονται πωλήσεις «κόκκινων» δανείων. 

Τόσο οι πωλήσεις δανείων, όσο και η επιθετικότερη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με «εσωτερικές» δυνάμεις των τραπεζών θα γίνουν με αυστηρό κριτήριο το όφελος για τους ισολογισμούς των τραπεζών οι οποίες θα κινηθούν πολύ προσεκτικά ούτως ώστε να μην καταγράψουν ζημίες και αποδυναμώσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια, ιδίως, εάν το αποτέλεσμα των κινήσεών τους (π.χ. πλειστηριασμοί) θα έχει ως επακόλουθο την περαιτέρω μείωση της αξίας των ακινήτων.

Πάντως, οι πλειστηριασμοί ακινήτων είναι προγραμματισμένοι να ξεκινήσουν μετά το Πάσχα, συμπίπτοντας με τη νέα παράταση που δόθηκε στην προστασία της πρώτης κατοικίας, με ισχύ έως τις 15/5.

Οι τράπεζες μέχρι τα τέλη Απριλίου θα έχουν αποστείλει στους ληξιπρόθεσμους δανειολήπτες τις τελικές επιστολές με τις οποίες θα τους καλούν σε ρύθμιση οφειλών προκειμένου να μην χαρακτηριστούν μη συνεργάσιμοι. Εφόσον αγνοηθεί και αυτή η πρόσκληση, τότε θα μπορούν να προχωρήσουν σε αναγκαστική εκτέλεση και πλειστηριασμό.

Έντονος προβληματισμός υπάρχει για δάνεια που βρίσκονται σε βαθιά καθυστέρηση, καθώς έχουν να πληρωθούν πάνω από ένα χρόνο και έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες. Το ποσοστό των δανείων αυτών υπολογίζεται στο 40% των «κόκκινων». 

Ποσοστό περίπου 45% των δανείων που δεν εξυπηρετούνται είναι δάνεια στεγαστικά, καταναλωτικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και σε αυτή τη «λίστα» οι τράπεζες εκτιμούν ότι βρίσκουν «καταφύγιο» περίπου το 50% των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Στο νόμο Κατσέλη έχει κρυφτεί μεγάλη μερίδα στρατηγικών κακοπληρωτών οι οποίοι μέσω μεταβιβάσεων των περιουσιακών τους στοιχείων, βρίσκονται στο απυρόβλητο για τις τράπεζες. Παράλληλα, 170.000 περιπτώσεις οφειλετών που έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη βρίσκονται στην ουρά για εκδίκαση των αιτήσεών τους μέχρι και 16 χρόνια μετά από σήμερα.

Σημειώνεται ότι τα περισσότερα από τα δάνεια που έχουν ήδη καταγγείλει οι τράπεζες είναι καταναλωτικά και μικρών επιχειρήσεων. Για τα δάνεια αυτά θα απαιτηθούν γενναίες διαγραφές από πλευράς τραπεζών, αφού προηγουμένως οι τελευταίες θα έχουν καλυφθεί νομικά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.