ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Ζυμώσεις στα Βαλκάνια

08:30 - 22 Απρ 2016 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Ζυμώσεις στα Βαλκάνια
Έντονη κινητικότητα αναπτύσσουν οι ελληνικές τράπεζες στα Βαλκάνια, συζητώντας ανταλλαγή των θυγατρικών τους ώστε να μειώσουν την έκθεσή τους σε συγκεκριμένες αγορές, και παράλληλα να μην χαθεί εντελώς η ελληνική παρουσία.

Ο διπλός αυτός στόχος υπαγορεύεται από τη δέσμευσή τους έναντι της DGComp να μειώσουν το ενεργητικό τους εκτός Ελλάδος στο 1/3 του σημερινού, αλλά και από την απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος εκ μέρους ξένων τραπεζικών ομίλων (οι κεντρικές τράπεζες των βαλκανικών χωρών απαγορεύουν εξαγορές τραπεζών από funds).

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις για την προοπτική swap θυγατρικών γίνονται κυρίως μεταξύ EUROBANK, ΕΘΝΙΚΗΣ και ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Στόχος είναι να διαπιστωθεί πού αλληλοσυμπληρώνονται οι δραστηριότητες των τριών τραπεζών και μετά το πέρας των τα due diligence που βρίσκονται σε εξέλιξη θα φανεί πως θα προχωρήσουν οι μεταξύ τους ανταλλαγές.

Σημειώνεται ότι προ ημερών δημοσίευμα ρουμανικής εφημερίδας έκανε λόγο για συζητήσεις περί του ενδεχομένου εξαγοράς της Banca Romaneasca, θυγατρικής της ΕΘΝΙΚΗΣ Τράπεζας, από την Bancpost, θυγατρική της EUROBANK στη Ρουμανία, αν και από τις δύο πλευρές δεν επιβεβαιώθηκε κάτι τέτοιο. Στα τέλη του 2015, η Bancpost κατείχε μερίδιο 3% στη ρουμανική αγορά και ήταν η ένατη μεγαλύτερη τράπεζα βάσει ενεργητικού. Αντίστοιχα, η Banca Romaneasca κάλυπτε το 1,7% της αγοράς και κατατασσόταν 14η βάσει ενεργητικού.

Στις συζητήσεις που γίνονται για την ανταλλαγή θυγατρικών στα Βαλκάνια, η EUROBANK διατηρεί ηγετικό ρόλο, καθώς δεν πιέζεται από την DGComp να μειώσει την εκτός Ελλάδος παρουσία της, αφού ανακεφαλαιοποιήθηκε εξ ολοκλήρου με ιδιωτικά κεφάλαια.

Σενάρια που έχουν ακουστεί στη βουλγαρική αγορά για την προοπτική η EUROBANK (Postbank) να εξαγοράσει τη θυγατρική της ΕΘΝΙΚΗΣ Τράπεζας, UBB, δεν φαίνεται να έχουν βάση, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Τα ίδια σενάρια, μάλιστα, μιλούν και για την προοπτική να δημιουργηθεί ένα σχήμα, το οποίο αργότερα θα εξαγοραστεί από ξένο τραπεζικό όμιλο. Επί του παρόντος, η ΕΘΝΙΚΗ, η οποία αναμένει την ολοκλήρωση της πώλησης της Finansbank μέχρι τον Ιούνιο, φαίνεται ότι θέλει να διατηρήσει την παρουσία της στη Βουλγαρία.

Υπενθυμίζεται ότι στην αγορά της Βουλγαρίας, η θυγατρική της EUROBANK, Postbank, είχε εξαγοράσει, τον Ιούλιο του 2015 έναντι συμβολικού τιμήματος 1 ευρώ, τη θυγατρική της ALPHA BANK. Η εξαγορά ολοκληρώθηκε την 1η Μαρτίου 2016, καθιστώντας την Postbank την τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα στη Βουλγαρία από πλευράς καταθέσεων και χορηγήσεων. 

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα δραστηριότητα της ALPHA BANK στα Βαλκάνια εστιάζεται μόνο στην πώληση της θυγατρικής της στα Σκόπια, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου. Η τράπεζα ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδιο εθελουσίας για τους υπαλλήλους της στην Κύπρο, με στόχο τη μείωση του προσωπικού κατά 20% από τα 870 άτομα που απασχολεί σήμερα στη Μεγαλόνησο.

Η αγορά της Κύπρου φαίνεται πως παραμένει στρατηγικής σημασίας για όλες τις τράπεζες, εξαιρουμένης της Τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ, η οποία μετά την κρατική στήριξη που έλαβε για την ανακεφαλαιοποίησή της, δεσμεύεται να αποχωρήσει από όλες τις αγορές των Βαλκανίων μέχρι το τέλος του 2018. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τη θυγατρική της Τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ στην Κύπρο αναμένεται να εξαγοράσει η Ελληνική Τράπεζα, η οποία μάλιστα υπολόγισε τον σχεδιασμό αυτό στους σκοπούς της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.