ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κόκκινα Δάνεια: Τι προστατεύεται και τι όχι;

10:51 - 27 Απρ 2016 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Κόκκινα Δάνεια: Τι προστατεύεται και τι όχι;
Η συμφωνία για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων που επιτεύχθηκε το βράδυ της Μ.Δευτέρας, προβλέπει προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι του ποσού των 140.000 ευρώ, χωρίς άλλες προϋποθέσεις.
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΟΙΟ η συμφωνία προβλέπει παράταση ως το 2018 της περιόδου, κατά την οποία δεν θα επιτρέπεται η πώληση σε fund, δανείων, που συνδέονται άμεσα με την πρώτη κατοικία για όλες τις κατηγορίες στεγαστικά, επιχειρηματικά και επαγγελματικά.
Εν τω μεταξύ, συστήνεται τριμελής επιτροπή για την αδειοδότηση των funds, που θα διαχειριστούν τα κόκκινα δάνεια. Ωστόσο εκκρεμεί η τύχη των ενήμερων δανείων αλλά και της πρότασης που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά για τη διεύρυνση και στις μεγάλες επιχειρήσεις της ρύθμισης - πακέτου των οφειλών τους σε τράπεζες, Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία (σ.σ. το συγκεκριμένο μέτρο ισχύει για τις ΜμΕ με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ, με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος Δένδια).
 
Στο μεταξύ η απαγόρευση μεταβίβασης σε εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και σε Εταιρείες Μεταβίβασης απαιτήσεων από Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια θα ισχύσει μέχρι και τις 31.12.2017 και θα περιλαμβάνει εκτός από τα στεγαστικά δάνεια, και τα επιχειρηματικά δάνεια των εμπόρων και ελεύθερων επαγγελματιών που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία τους. Για την αναστολή δεν προβλέπεται να υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις όπως εισοδηματικά κριτήρια και κλιμάκωση με βάση τον αριθμό των παιδιών.
 
Πάντως στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία ακινήτου μεγαλύτερη των 140.000 ευρώ, θα βγαίνουν ελεύθερα προς πώληση από τις τράπεζες. Προς πώληση επίσης μπορούν να βγουν δάνεια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ και έως 250 εργαζόμενους, και τα καταναλωτικά δάνεια ανεξαρτήτως ύψους. Ήδη είναι ελεύθερη η πώληση των στεγαστικών δανείων που αφορούν σε εξοχικές και "δεύτερες" κατοικίες καθώς και σε επιχειρηματικά δάνεια μεγάλων εταιρειών με τζίρο άνω των 50 εκατ. ευρώ.    
 
Η απελευθέρωση της αγοράς θα ξεκινήσει πιθανότατα στις 15 Μαΐου με την εκπνοή της τελευταίας παράτασης που έχει δοθεί.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.