ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Το νέο στοχευμένο μοντέλο εθελουσίας

08:13 - 04 Μαϊ 2016 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Το νέο στοχευμένο μοντέλο εθελουσίας
Η πρόσφατη εθελουσία-«πιλότος» της Τράπεζας Πειραιώς, στην οποία ανταποκρίθηκαν περί τα 1.000 άτομα έναντι στόχου για 1.500, μπορεί να αποτέλεσε για την τράπεζα μια ικανοποιητική, τηρουμένων των συνθηκών, εξέλιξη-συμμετοχή, πλην όμως, έχει προβληματίσει έντονα τους υπόλοιπους ομίλους, οι οποίοι σκέφτονται να προχωρήσουν σε αλλαγή του μοντέλου.

Στην ουσία, εξετάζουν το ενδεχόμενο στοχευμένων προγραμματων, δηλαδή εθελουσίες που θα αποτελούν ευκαιρία εξόδου για συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων, στις οποίες οι τράπεζες θα απευθυνθούν πρόσκληση σχεδόν... συστημένα, χωρίς απαραίτητα μέσω δημόσιας ανακοίνωσης προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου. Στόχος θα είναι να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή ανταπόκριση στις ανάγκες μείωσης προσωπικού, χωρίς οι τράπεζες να χάσουν τα «δυνατά» στελέχη τους.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η EUROBANK άμεσα σχεδιάζει να απευθυνθεί εσωτερικά σε εργαζόμενους συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, προσφέροντάς τους επιλογή εξόδου από την τράπεζα έναντι αποζημίωσης που θα φτάνει τις 180.000 ευρώ, καθώς και την εναλλακτική παραμονής στην εργασία για μια διετία, με τον ίδιο μισθό και πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Θα πρόκειται για πρόταση περίπου ίδια με το πρόγραμμα της εθελουσίας της Τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ, η οποία προέβλεπε δυνατότητα είτε άμεσης αποχώρησης με αποζημίωση από 20.000 έως 180.000 ευρώ (προέβλεπε επίσης μπόνους 20% για τους αποχωρήσαντες από περιφερειακά καταστήματα) είτε διετούς άδειας με αποδοχές (Sabbatical) και αποχώρησης μετά την ολοκλήρωση της περιόδου αυτής (με καταβολή του 100% του μισθού από την αποδοχή του προγράμματος ως και τον Απρίλιο του 2018 και καταβολή αποζημίωσης 4 μισθών με την αποχώρηση στη λήξη της διετίας).

 

Η εξέλιξη του προγράμματος εθελουσίας της Τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ είναι αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που υπάρχει ακόμη για το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό, γεγονός που ήταν αναμενόμενο ότι θα επηρεάσει την επιτυχία των προγραμμάτων, παρά τους καλύτερους όρους αποχώρησης που είχαν αποφασίσει να δώσουν οι τράπεζες.

 

Κατόπιν του αποτελέσματος στην πράξη με «πιλότο» το πρόγραμμα της Πειραιώς, οι τράπεζες στρέφονται στις επιλεκτικές προτάσεις – ευκαιρίες αποχώρησης. Και η μέθοδος αυτή (η οποία διασφαλίζει ότι αυτοί που θα αποχωρήσουν θα είναι μεγαλύτερης ηλικίας) μπορεί να ακολουθηθεί τόσο από τις τράπεζες που δεν έχουν δεσμεύσεις για δραστικές μειώσεις προσωπικού, όσο και από τις πιο επιβαρυμένες.

 

Η EUROBANK έχει δέσμευση για αποχώρηση 1.000 ατόμων από τον όμιλο μέχρι το τέλος του 2017. Η ALPHA BANK έχει δέσμευση για μείωση προσωπικού μόλις κατά 173 άτομα, ωστόσο σχεδιάζει να απευθύνει πρόταση αποχώρησης σε 300 – 500 άτομα. Όσο για την περίπτωση της ΕΘΝΙΚΗΣ Τράπεζας, η οποία έχει δέσμευση για αποχώρηση 1.600 ατόμων (αποκλειστικά από την τράπεζα και όχι συνολικά από τον όμιλο), το πλάνο της εθελούσιας βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:12 - 04 Μαϊ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.