ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θα βελτιωθούν οι προσφορές από Marfin και Πειραιώς;

12:41 - 29 Ιαν 2007 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Αξιολογώντας με αυστηρά κριτήρια τις τρεις δημόσιες προτάσεις της Πειραιώς και της Marfin εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι μέτοχοι δεν μπορούν να τις αποδεχθούν. Η Πειραιώς αποτιμά με discount 42% τη Marfin, η Marfin αποτιμά με discount 13% την Πειραιώς και 10% την Κύπρου.

Καθίσταται σαφές ότι με αυτούς τους όρους και με αυτή την ένταση όλες οι δημόσιες προτάσεις οδηγούνται σε ναυάγιο.

Ένας παράγοντας που μπορεί να υποχρεώσει σε αλλαγές στρατηγικής όσον αφορά τα χαρακτηριστικά των δημοσίων προτάσεων είναι μια διόρθωση στο ΧΑ της τάξης τουλάχιστον 10% το επόμενο διάστημα.  Σε μια τέτοια περίπτωση, αποτιμήσεις, όροι δημοσίων προτάσεων και γενικότερα ισορροπιών μεταβάλλονται σημαντικά.

Πέραν όμως αυτού του μεταβλητού και αστάθμητου παράγοντα της διόρθωσης στόχος της Marfin είναι την κατάλληλη χρονική στιγμή που μάλλον προσδιορίζεται προς το τέλος των δημοσίων προτάσεων να επανέλθει βελτιώνοντας τους όρους και το τίμημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά της Marfin σχεδιάζει την κατάλληλη χρονική στιγμή να επανέλθει υποβάλλοντας νέες βελτιωμένες προτάσεις προς Πειραιώς και Κύπρου που θα εμπεριέχουν μετοχές και μετρητά ή μόνο μετρητά με την στήριξη του Dubai.

Θεωρητικά για την Κύπρου η νέα δημόσια πρόταση μπορεί να την αποτιμά στα 14 ευρώ και την Πειραιώς πάνω από τα 30 ευρώ.

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι με 3,3 δισ. ευρώ ίδια κεφάλαια και με την στήριξη του Dubai ή αυτόνομα το Dubai, η Marfin μπορεί να περάσει στη αντεπίθεση;

Αν επιλεγεί ο δρόμος της συνδυαστικής πρότασης μετοχών και μετρητών τότε πόσα μετρητά μπορεί να καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Marfin προς Πειραιώς και Κύπρου;

Τουλάχιστον 4-5 δισ. ευρώ που συνεπάγεται ότι θα απαιτηθεί και η ενεργή στήριξη του Dubai Ιnvestment το οποίο θα αναλάβει προσεχώς σημαντικές πρωτοβουλίες.

Π Λεωτσάκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.