ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το χρονοδιάγραμμα της Marfin και... η Εκκλησία της Κύπρου

13:04 - 29 Ιαν 2007 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Κατάπληξη προκαλούν οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου σε κυπριακή εφημερίδα ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι αυτοί που θέλουν να εξαγοράσουν τις κυπριακές τράπεζες είναι εχθροί της Κύπρου, ότι πρόκειται για οικονομική υποδούλωση κ.ά.

Οι δηλώσεις αυτές από την ηγεσία της Εκκλησίας της Κύπρου είναι πρωτοφανείς και αποδεικνύουν ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά στο κυπριακό επιχειρείν.

Η Εκκλησία της Κύπρου είναι μεγαλομέτοχος στην Ελληνική και ο δεύτερος μέτοχος στην Κύπρου.

Τις θέσεις ότι η Εκκλησία δεν πρέπει να διαθέτει μετοχές γιατί δεν συνάδει με τον ρόλο της η στήλη δεν τις αποδέχεται.

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι ποιο στόχο εξυπηρετούν αυτές οι δηλώσεις.

Η Εκκλησία της Κύπρου αναζητούσε αγοραστές ώστε να πωλήσει την Ελληνική προ μηνών, ενώ με τον επικεφαλής της Marfin τον κ. Βγενόπουλο είχαν συμφωνήσει ορισμένα πράγματα.

Oμως μετά την συνάντηση με τον πρόεδρο της Πειραιώς τον κ. Σάλλα άλλαξε στάση η Εκκλησία υποστηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς τα σχέδια την Πειραιώς.

Η ουσία από όλα αυτά είναι ότι η Εκκλησία που τώρα αντιδρά θα είναι η πρώτη που θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων λόγω τιμήματος.

Η πίεσης που ασκεί με αυτές τις δηλώσεις έχουν στόχο να αυξηθεί το τίμημα και όχι βεβαίως, να πείσουν ότι η Εκκλησία δεν συναινεί.

Οι δηλώσεις ότι είναι εχθροί της Κύπρου όποιοι θέλουν να αγοράσουν κυπριακές τράπεζες ή ότι αν δεν απελευθερωθεί το νησί δεν πωλείται καμία τράπεζαείναι άστοχες.

Τουναντίον η Κύπρος χρειάζεται ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες που θα συμβάλλουν στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος και όχι μικρά και αδύναμα σχήματα.


Το χρονοδιάγραμμα των κινήσεων της Marfin

Σήμερα, μέσα στην ημέρα, κατατίθεται το ενημερωτικό της Marfin για την τράπεζα Κύπρου στο ΧΑΚ, ενώ για την Πειραιώς έχει ήδη κατατεθεί στην Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ωστόσο δεν έχει εξεταστεί αφού η ΕΚ αναμένει την τελική εισήγηση απόφαση του ΧΑΚ.

Παράλληλα, αυτή την εβδομάδα ξεκινούν οι παρουσιάσεις της Marfin στο Λονδίνο ώστε να ενημερωθούν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές και ειδικά εκείνη η ομάδα μετόχων που ταυτόχρονα διατηρούν θέσεις σε Πειραιώς και Marfin.

Μέσα στην εβδομάδα μάλλον την Πέμπτη θα συνεδριάσει το ΧΑΚ για να αποφασίσει ή να τρέξουν όλες οι δημόσιες προτάσεις, ή να ισχύσει μόνο η δημόσια πρόταση της Πειραιώς ή μόνο οι δημόσιες προτάσεις της Marfin.  Πάντως το πιο λογικό σενάριο θα ήταν όλες οι δημόσιες προτάσεις να τρέξουν ώστε ο μέτοχος και μόνο να αξιολογήσει τα δεδομένα.

Όμως όπως κατ΄ επανάληψη έχει τονιστεί οι υφιστάμενες δημόσιες προτάσεις δεν μπορούν να τύχουν θετικής ανταπόκρισης και θα πρέπει να βελτιωθούν τόσο ως προς το τελικό τίμημα όσο και ως προς τα χαρακτηριστικά δηλαδή να υπάρξει συνδυασμός μετοχών και μετρητώνή μόνο μετρητών.

Όμως η Πειραιώς σε μετρητά με βάση την υφιστάμενη κεφαλαιακή της δομή δεν μπορεί να προσφέρει πάνω από 1,3 δισ. ευρώ ενώ η Marfin δύναται να καταθέσει έως 2,3 δισ. ευρώ σε μετρητά.  Βέβαια, υπάρχει και ο παράγοντας Dubai, που θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στις εξελίξεις...

Π. Λεωτσάκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.