ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Τα βλέμματα στραμμένα στην ΕΚΤ

10:37 - 02 Ιουν 2016 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Τα βλέμματα στραμμένα στην ΕΚΤ
Άρρηκτα συνδεδεμένη με το κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων της πρώτης αξιολόγησης είναι, σύμφωνα με πηγές, η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για επαναφορά του waiver, της εκ νέου, δηλαδή, αποδοχής των ελληνικών τίτλων που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες.

Για αυτό και μέχρι χτες το απόγευμα κανένας δεν μπορούσε να δεσμευθεί ότι η κρίσιμη απόφαση θα ληφθεί σήμερα από το συμβούλιο της ΕΚΤ στη Βιέννη, ή τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, η ουσία είναι ότι, ανεξαρτήτως τους… «χρόνου» λήψης της απόφασης επαναφοράς του waiver, δηλαδή είτε σήμερα είτε τις επόμενες ημέρες, τα οφέλη για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι πολλαπλάσια τόσο στο μέτωπο της ρευστότητας όσο και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης όσον αφορά στη συμμετοχή τους στη διεθνή αγορά χρήματος και κεφαλαίου.

Εφόσον επανέλθει το waiver, δηλαδή η κατ΄ εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες, οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς 10 δισ. ευρώ εγγυήσεων από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA) στο ευρωσύστημα. Μόνο από τη μείωση του κόστους δανεισμού από το 1,55% του ELA στο 0,05% της ΕΚΤ, το ετήσιο όφελος για το τραπεζικό σύστημα ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ. 

Στόχος των ελληνικών τραπεζών είναι να ενταχθούν στον δεύτερο γύρο του προγράμματος φθηνής μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης της ΕΚΤ. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σήμερα περίπου 12 δισ. ευρώ υφιστάμενου δανεισμού TLTRO που εκκρεμεί.

Πολλαπλάσια, όμως, αναμένεται να είναι τα οφέλη στο μέτωπο της ρευστότητας από τη μείωση του ποσοστού του haircut, βάσει του οποίου δέχεται η ΕΚΤ τα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών. Σήμερα, το haircut διαμορφώνεται στο 45%, όταν πριν συνδεθούν με τον ELA κινούνταν στην περιοχή του 25% κατά μέσο όρο.

Όταν μάλιστα, πέραν του waiver, προσεχώς η Ελλάδα συμμετάσχει στο QE, σε επόμενο στάδιο, ο συνδυασμός αυτών των δύο εξελίξεων εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει κεφαλαιακό κέρδος για τις τράπεζες 400 – 450 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η δυνατότητα αυτή για φθηνό δανεισμό απευθείας από την ΕΚΤ είχε αφαιρεθεί από τις ελληνικές τράπεζες τον Φεβρουάριο του 2015, καθώς η νεοεκλεγείσα τότε ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε μακρά διαπραγμάτευση για ένα νέο πρόγραμμα με τους δανειστές και η χώρα ήταν εκτός προγράμματος. 

Κατόπιν αυτού, η ρευστότητα για τις ελληνικές τράπεζες προερχόταν κατακόρυφα αυξητικά από τον ακριβό ELA, φτάνοντας μια ανάσα από τα 90 δισ. ευρώ. Σήμερα, η ρευστότητα που αντλείται από τον ELA έχει περιοριστεί στα 66 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Bank of America, οι ελληνικές τράπεζες είναι επιλέξιμες για 39 δισ. ευρώ του συνολικού δανεισμού TLTRO (και από τα παλαιά και από τα νέα προγράμματα), έτσι μπορούν να δανειστούν 27 δισ. ακόμα.

Η εξέλιξη αυτή θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο από την αναμενόμενη αργότερα συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δεδομένου ότι οι αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα είναι μικρού ύψους. 

Η είσοδος της Ελλάδας στο QE αναμένεται τον Ιούλιο με ποσό 2,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αρκετοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως η συμμετοχή στο QE θα γίνει αργότερα και σε συνδυασμό με τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Η EUROBANK μείωσε στο α΄ τρίμηνο του 2016 τη χρηματοδότησή της από το ευρωσύστημα στα 22,8 δις. ευρώ από 25,3 δις. ευρώ στο τέλος του 2015, ως αποτέλεσμα κυρίως της σύναψης συμφωνιών repos στη διατραπεζική αγορά. 

Για την Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ, η χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα διαμορφώθηκε στα 30,4 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2016 από 32,7 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2015. Ειδικότερα, η χρηματοδότηση από τον μηχανισμό ELA μειώθηκε στο διάστημα αυτό σε 16,1 δισ. ευρώ από 16,7 δις. ευρώ τον Δεκέμβριο 2015 και 22,2 δισ. ευρώ στα μέσα του 2015.

Η ΕΘΝΙΚΗ Τράπεζα, μέχρι τις 25/5/16 είχε μειώσει τον δανεισμό της από το ευρωσύστημα στα 20,8 δις. ευρώ από 24 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015, ενώ η εξάρτησή της από τον ELA ανήλθε στο τέλος του α΄ τριμήνου 2016 στα 11,2 δισ. ευρώ, η χαμηλότερη στον κλάδο. Η δυνατότητα άντλησης περαιτέρω ρευστότητας ανέρχεται σε 6,4 δισ. ευρώ. Η τράπεζα αύξησε κατά 2,2 δισ. ευρώ τον δανεισμό της από τη διατραπεζική αγορά.

Όσον αφορά στην ALPHA BANK, η χρηματοδότηση από τις Κεντρικές Τράπεζες μειώθηκε περαιτέρω το α΄ τρίμηνο 2016 σε 24,1 δισ. ευρώ. Τον Μάιο 2016, η χρηματοδότηση μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος (ELA) διαμορφώθηκε σε 19,2 δισ., μειωμένη κατά 0,5 δισ.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:45 - 02 Ιουν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.