ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Πράσινο φως" στην Πειραιώς δίνει το ΧΑΚ

17:05 - 30 Ιαν 2007 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Με στόχο να αποφύγει τη θεσμική κρίση στις εποπτικές αρχές της Κύπρου, το ΧΑΚ αποφάσισε να απορρίψει τη δημόσια πρόταση της Marfin Popular bank για την τράπεζα Κύπρου. Η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα ισορροπιών, αλλά και ασφυκτικών πιέσεων από πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες.

Η απόφαση του ΧΑΚ δίνει ευχέρεια κινήσεων στην τράπεζα Πειραιώς αφού μόνο η δημόσια πρότασης της είναι ενεργή και κατ΄ ουσία για διάστημα 40 ημερών έως και τα μέσα Μαρτίου δύναται να μπλοκάρει τα σχέδια της Marfin.

Η απόφαση αυτή εξυπηρετεί πλήρως τα σχέδια της Πειραιώς καθώς στόχος από την πρώτη στιγμή ήταν να κερδίσει χρόνο και να καθορίσει τις γραμμές άμυνας της.

Πάντως το ΧΑΚ με την απόφαση που έλαβε και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μάλλον προσπάθησε να «μην ρίξει λάδι στην φωτιά» καθώς μετά την γνωμοδότηση – απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Κύπρου το οποίο έκρινε ως αναρμόδιο όργανο για τις δημόσιες προτάσεις την ΕΚ Κύπρου υπήρξε εντονότατος προβληματισμός για τον ρόλο των θεσμικών οργάνων.

Η είδηση της απόφασης του ΧΑΚ προβληματίζει την πλευρά της Marfin ωστόσο όπως αναφέρει αξιόπιστη πηγή « απλά θα καθυστερήσει μέχρι την λήξη της δημόσιας πρότασης της Πειραιώς η υλοποίηση των στρατηγιών σχεδίων που δεν μεταβάλλονται».

Τέλος, με επίσημη ανακοίνωσή της, η Τράπεζα Πειραιώς αναφέρει ότι το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου ενέκρινε το Έγγραφο της εκούσιας Δημόσιας Πρότασης της Τράπεζας Πειραιώς προς τους μετόχους της Marfin Popular Bank, η οποία θα αρχίσει την Τετάρτη 07/02/2007.

Π Λεωτσάκος

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.