ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Έρχονται αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια

08:34 - 09 Ιουν 2016 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Έρχονται αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια
Σημαντικές αλλαγές, κάποιες εκ των οποίων θα έχουν και… «ευρωπαϊκό αέρα», αναμένεται να πραγματοποιηθούν στα διοικητικά συμβούλια (Δ.Σ.) των τραπεζών τις επόμενες εβδομάδες με την αντικατάσταση αρκετών μελών.

Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, οι όμιλοι προχωρούν γενικότερα σε αλλαγές, προσαρμόζοντας διαδικασίες και δομές σε πρότυπα που ανταποκρίνονται στο νέο οικονομικό περιβάλλον. Οι αλλαγές λαμβάνουν χώρα σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης και στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης των διοικητικών συμβουλίων και επιτροπών, με τις αλλαγές που επίκεινται όσον αφορά τα πρόσωπα να δείχνουν, όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, ότι προκρίνεται η συμμετοχή ξένων στελεχών στις τράπεζες σε βάρος Ελλήνων επιχειρηματιών που συνεισέφεραν ως σήμερα την εμπειρία της αγοράς και είχαν σχέση με την πραγματική οικονομία.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, θα αντικατασταθεί διψήφιος αριθμός μελών, ίσως και πάνω από 20, των Δ.Σ. των συστημικών τραπεζών ΕΘΝΙΚΗ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ALPHA BANK, EUROBANK), ενώ υπό αναμόρφωση είναι και το Δ.Σ. της Attica Bank, στο πλαίσιο της εταιρικής και διοικητικής ενίσχυσης της εν λόγω τράπεζας.

 

Οι αλλαγές στα Δ.Σ. των τραπεζών θα κορυφωθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου, αν και είναι ένα ερώτημα το κατά πόσο τελικά το εύρος των αλλαγών θα «αγγίξει» πολλά από τα ανώτατα στελέχη των συστημικών, με εξαίρεση την Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ, όπου έτσι κι αλλιώς είναι σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής νέου διευθύνοντος συμβούλου, με την περίπτωση επίσης της ΕΘΝΙΚΗΣ να είναι στο προσκήνιο, όσον αφορά σε επίπεδο προέδρου Δ.Σ.

 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, τα μέλη των Δ.Σ. των τραπεζών πρέπει να μην έχουν ασκήσει ούτε να τους έχει ανατεθεί κατά τα τελευταία 5 χρόνια πριν από τον διορισμό τους σημαντικό δημόσιο λειτούργημα, όπως αρχηγού του κράτους ή προέδρου της κυβέρνησης, ανώτερου πολιτικού αξιωματούχου, ανώτερου κυβερνητικού, δικαστικού ή στρατιωτικού υπαλλήλου, ή σημαντική θέση ως ανώτερου στελέχους δημοσίων επιχειρήσεων ή στελέχους πολιτικού κόμματος.

 

Η έλευση των ξένων στελεχών στην πράξη είναι υποχρεωτική, καθώς το νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει ότι όλοι οι πρόεδροι των επιτροπών των τραπεζών (που λαμβάνουν τις κρίσιμες διοικητικές αποφάσεις) δεν πρέπει να «είχαν οποιαδήποτε σχέση με πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα κατά τα προηγούμενα 10 χρόνια». Τα ανεξάρτητα μέλη θα πρέπει να διαθέτουν «διεθνή εμπειρία τουλάχιστον 15 ετών σε αντίστοιχα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εκ των οποίων τουλάχιστον 3 χρόνια ως μέλη διεθνούς τραπεζικού ομίλου που δεν δραστηριοποιείται στην εγχώρια αγορά».

 

Οι τράπεζες αναμένουν περί τις 15 Ιουνίου το σήμα από τον SSM για τις αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια και τις επιτροπές κατ’ εφαρμογήν του νόμου και με βάση την αξιολόγηση που έγινε για λογαριασμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

 

Οι αλλαγές θα ακολουθήσουν αμέσως μετά, αν και κύκλοι της αγοράς δεν αποκλείουν παράταση χρόνου έως και τον Σεπτέμβριο ακόμη, αλλά και πιθανή τροποποίηση του νόμου . Τα μέλη που θα αντικατασταθούν θα είναι κατά κύριο λόγο ανεξάρτητα: επιχειρηματίες, νομικοί, τεχνοκράτες, συνδικαλιστές που δεν διαθέτουν τραπεζική εμπειρία.

 

Σύμφωνα με πηγές, η κυβέρνηση προσπάθησε να θέσει στην τρόικα ζήτημα αλλαγής του νόμου, επιδιώκοντας να εξαιρεθούν όσα μέλη Δ.Σ. έχουν εγκριθεί από τον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό, χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.