ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κύπρου: Αύξηση κερδών κατά 153% το 2006 - Εξετάζει μόνο υψηλότερα τιμήματα

18:05 - 07 Φεβ 2007 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
«Η τράπεζα Κύπρου εξετάζει συνεργασίες μόνο υπό την προϋπόθεση ότι οι ενδιαφερόμενοι θα προσφέρουν πολύ υψηλές αποδόσεις» τόνισε η διοίκηση του κυπριακού ομίλου στο πλαίσιο της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων για την χρήση 2006 αλλά και του business plan που περιλάμβανε φιλόδοξους οικονομικούς στόχους.

Η διοίκηση υπό τους κ Ιωάννου προέδρου και Ηλιάδη ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή υπεραμύνθηκαν της αυτοδύναμης πορείας της τράπεζας Κύπρου ενώ τόνισαν ότι όλοι οι μέτοχοι αλλά και οι Κύπριοι παράγοντες επιθυμούν να διατηρηθεί υπό κυπριακό έλεγχο. Μάλιστα τονίστηκε ότι η Εκκλησία στηρίζει τα σχέδια αυτόνομης πορείας της Κύπρου ενώ επισημάνθηκε ότι θα επενδυθούν την επόμενη τριετία 1 δις ευρώ σε εξαγορές και νέες επενδύσεις.

Ο κ. Ηλιάδης ανέφερε ότι οι σχέσεις με την Πειραιώς είναι φιλικές και επισήμανε ότι αυτή την περίοδο ακολουθούν μια κοινή γραμμή στην αντιμετώπιση διαφόρων γεγονότων.

Κατ΄ ουσία η διοίκηση της Κύπρου αναγνώρισε ότι υπάρχει άτυπη συμμαχία με την Πειραιώς ώστε να αντιμετωπίσουν τις επεκτατικές βλέψεις της Marfin.

To management επιχείρησε να περάσει το μήνυμα ότι δεν απειλείται από άλλη τράπεζα και ότι ελέγχει την τραπεζική σκακιέρα στηριζόμενη στην πολύ υψηλή της κερδοφορία.

Αύξηση κερδών 153% το 2006

Εντυπωσιακή αύξηση κερδών κατά 153% σημείωσαν τα κέρδη της Κύπρου το 2006 και ανήλθαν στα 317 εκατ ευρώ. Το μέρισμα που θα διανείμει η Κύπρου θα ανέλθει συνολικά στα 0,29 ευρώ.

Η βελτίωση όλων των δεικτών κερδοφορίας και αποτελεσματικότητας της Κύπρου κατά το 2006 ήταν σημαντική, με τον δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων να ανέρχεται σε 21,7% και τον δείκτη κόστος προς έσοδα να μειώνεται σε 46,7%.

Εξαιρετική βελτίωση παρουσιάστηκε και στους δείκτες ποιότητας χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.Συγκεκριμένα, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων ως ποσοστό του συνόλου των χορηγήσεων βελτιώθηκε σε 5,6%, επιτρέποντας τη μείωση της ετήσιας χρέωσης προβλέψεων έναντι των αποτελεσμάτων σε 0,7% ως ποσοστό των χορηγήσεων.

Οι χορηγήσεις της Κύπρου ανήλθαν σε 15,27 δισ. , σημειώνοντας ετήσια αύξηση 19%.

Η τράπεζα Κύπρου αύξησε το μερίδιο αγοράς στις χορηγήσεις στην Κύπρο σε 26,4% .

Στην Ελλάδα, τα δάνεια αυξήθηκαν με ρυθμό 21% και ανήλθαν στα 6,55 δισ.

Το business plan 2007 με 2009

Μεγαλεπήβολους οικονομικούς στόχους έθεσε η διοίκηση της Κύπρου στο business plan που παρουσίασε για την περίοδο 2007 με 2009.

Για το 2007 εκτιμάται ότι τα κέρδη θα ανέλθουν στα 415 εκατ ευρώ ή αύξηση 31% επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα του «R».

Οι στόχοι μέχρι το 2009 είναι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης κερδών μετά τη φορολογία να ξεπερνά το25%. Τα καθαρά έσοδα από τόκους να αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 18% και τα συνολικά έσοδα κατά 16%.

Η αύξηση της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων πάνω του25%, μείωση λόγου κόστος προς έσοδα σε 40%, ετήσια αύξηση χορηγήσεων πέραν του 20% και μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων σε κάτω από 4%

Παράλληλα έμφαση θα δοθεί στην έναρξη εργασιών στη Ρουμανία και Ρωσία το πρώτο εξάμηνο του 2007 ενώ στόχος τίθεται το 20% συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων να προέρχεται απόαγορές εκτός Κύπρου και Ελλάδας μέχρι το 2011.

 

Π Λεωτσάκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.