ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Στην ατζέντα εθελούσιες και πωλήσεις assets

08:26 - 13 Σεπ 2016 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Στην ατζέντα εθελούσιες και πωλήσεις assets
Εθελούσιες και πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων μπαίνουν στην ατζέντα των τραπεζών από Σεπτέμβριο, καθώς πλησιάζει η λήξη και του τρίτου τριμήνου του έτους και επίκειται έλεγχος προόδου των πλάνων αναδιάρθρωσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DGComp).

Στο μέτωπο των μειώσεων προσωπικού και ενώ ήδη είναι σε ισχύ από τον Μάιο η πρόσκληση αποχώρησης υπαλλήλων της EUROBANK, έρχονται αντίστοιχα προγράμματα από ΕΘΝΙΚΗ και ALPHA BANJK. Με βάση τα αναθεωρημένα restructuring plans, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί να μειώσουν το προσωπικό τους στην Ελλάδα κατά περίπου 4.300-4.500 άτομα μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια.

 

Ανά τράπεζα, η δέσμευση για μείωση προσωπικού στην Ελλάδα αφορά σχεδόν 2.000 άτομα για την ΕΘΝΙΚΗ Τράπεζα (από περίπου 1.600 που περιελάμβανε το αρχικό σχέδιο), περίπου 1.600 για την Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ, 1.000 για τη EUROBANK και 174 για την ALPHA BANK, αν και η τελευταία σχεδιάζει να προχωρήσει σε πρόγραμμα εθελοντικών αποχωρήσεων για προσωπικό περί τα 500 άτομα

 

Μετά το πρόγραμμα εθελουσίας που διενήργησε η Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ τον Μάρτιο-Απρίλιο και στο οποίο συμμετείχαν περί τα 1.000 άτομα, οι άλλες τράπεζες αποφάσισαν να εφαρμόσουν νέο μοντέλο εθελουσίας, απευθύνοντας πρόσκληση ενδιαφέροντος "ανοιχτής προθεσμίας" και κρίνοντας κάθε αίτημα ξεχωριστά.

 

Παράλληλα, οι τράπεζες θα εντείνουν και τις πωλήσεις non core assets. Με πρόσφατη την ολοκλήρωση της πώλησης της Αγροτικής Ασφαλιστικής από την Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ στην ERGO International, θυγατρική της MunichRe, καθώς και την ανακοίνωση της ALPHA BANK περί αποκλειστικών συζητήσεων με την κοινοπραξία ΤΕΜΕΣ-Dogus για την πώληση του Hilton, η απομόχλευση των τραπεζών με πωλήσεις θυγατρικών επιταχύνεται.

 

Μέσα στο προσεχές τρίμηνο και ύστερα από καθυστέρηση διετίας, λόγω της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, τα σχέδια απομόχλευσης θα "ξεπαγώσουν". Με την επικείμενη δεύτερη αξιολόγηση του φθινοπώρου να «ρίχνει βαριά τη σκιά της», θα ολοκληρωθούν η συναλλαγή μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου της NBGI Private Equities και η πώληση της Αστήρ Παλάς από την ETE.

 

Οι δεσμεύσεις των πλάνων αναδιάρθρωσης περιλαμβάνουν, επίσης, την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής από την ΕΘΝΙΚΗ μέχρι τα τέλη του 2017 (μετά την ολοκλήρωση της πώλησης της Finansbank, η διοίκηση της Εθνικής εξετάζει το ενδεχόμενο υποβολής αιτήματος στην DGComp για εξαίρεση της Εθνικής Ασφαλιστικής), καθώς και την πώληση του Ερρίκος Ντυνάν, της Avis και τη συμμετοχή της στη Hellenic Seaways από την Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ.

 

Οι ALPHA BANK και EUROBANK έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις τους για πωλήσεις θυγατρικών του μη αμιγώς τραπεζικού τομέα και υπολείπονται ενέργειες όπως η διάθεση του 20% της Grivalia από τη δεύτερη έως τα τέλη του 2018.

 

Στο εξωτερικό, η EUROBANK τράπεζα πρωταγωνιστεί σε συζητήσεις για swap θυγατρικών με ALPHA BANK και ΕΤΕ, με επίκεντρο τις αγορές Ρουμανίας, Σερβίας και Κύπρου.

 

Μετά την έξοδο από Βουλγαρία και Σκόπια, η ALPHA BANK πρέπει να μειώσει οριακά το ενεργητικό των υπόλοιπων δραστηριοτήτων εξωτερικού έως το τέλος του 2018.

 

Κάτω από τα 3,1 δισ. ευρώ πρέπει να μειώσει το ενεργητικό των θυγατρικών εξωτερικού, έως τα μέσα του 2018, η Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ, η οποία υπέγραψε πρόσφατα την πώληση της θυγατρικής στην Κύπρο, ενώ έχει αποχωρήσει από την Αίγυπτο και έχει μειώσει την παρουσία της στη Σερβία.

 

Όσο για την ΕΘΝΙΚΗ, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης με την DGComp με στόχο τη διατήρηση των θυγατρικών Κύπρου και Μάλτας. Παράλληλα, εξετάζεται η παραμονή σε μία από τις αγορές, Βουλγαρίας ή Ρουμανίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.