ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διπλό μήνυμα Στουρνάρα, εντός και εκτός συνόρων

17:10 - 13 Σεπ 2016 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Διπλό μήνυμα Στουρνάρα, εντός και εκτός συνόρων
Μηνύματα εντός και εκτός των... τειχών στέλνει ο Γιάννης Στουρνάρας, με αφορμή τη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Τρίτης με τους επικεφαλής των δανειστών.

Κατά τη συνάντησή του με τους θεσμούς, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ξεκαθάρισε πως η στάση του απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη και έχει πολλάκις επισημάνει πως για να βγει η χώρα από την κρίση, είναι απαραίτητο να προχωρήσουν ιδιωτικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις.

 

Σύμφωνα με πηγή της Τράπεζας της Ελλάδος ο κ. Στουρνάρας κατέθεσε και τις εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η ΤτΕ "βλέπει" ανάπτυξη 2,5% το 2017 και ύφεση 0,3% εφέτος, ενώ σε ότι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα η εκτίμηση είναι ότι θα κλείσει εφέτος στο 0,8% του ΑΕΠ, την ώρα που ο στόχος του Μνημονίου είναι 0,5%.

 

Βέβαια όπως είπε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή "η κρίση δεν έχει τελειώσει. Κανείς δεν μπορεί να πει κάτι τέτοιο." Όμως τόνισε πως πρέπει να «φερθούμε έξυπνα για να βγούμε από την κρίση. Τα περισσότερα έχουν γίνει ήδη, λίγα μένουν να γίνουν».

 

Σε αυτό το σημείο, όμως, ο κ. Στουρνάρας δεν παρέλειψε να στείλει και το μήνυμά του προς την πλευρά των δανειστών για μείωση των πλεονασμάτων.

 

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επανέλαβε στους δανειστές την πρότασή του για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, πρόταση η οποία φέρεται να έχει βρει ευήκοα ώτα στην ECB.

 

Για τις επενδύσεις ανέφερε πως είναι κομβικό σημείο για να προχωρήσει η οικονομία, βέβαια πρέπει να λυθούν κάποια θέματα όπως είναι οι άδειες γης.

 

Σχετικά με την επιστροφή καταθέσεων σημείωσε πως η καθαρή επιστροφή  καταθέσεων από τις 25 Μαΐου έως σήμερα ανέρχεται σε 4,6 δις ευρώ ενώ θετικά κινείται η αγορά των repos.

 

Με τους δανειστές συζητήθηκε ακόμη το θέμα των κόκκινων δανείων, της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος.Τα δύο νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών, το ένα για την εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων και το άλλο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, πρόκειται να κατατεθούν σύντομα στη Βουλή.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:22 - 13 Σεπ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.