ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γυρίζει σελίδα η Attica Bank- Άρση της απαγόρευσης χορήγησης δανείων

15:45 - 20 Σεπ 2016 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Γυρίζει σελίδα η Attica Bank- Άρση της απαγόρευσης χορήγησης δανείων
Την άρση της απαγόρευσης χορήγησης νέων δανείων από την Attica Bank αποφάσισε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της, «η σημερινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Αττικής θέτει τέρμα στο διοικητικό κενό και επιτρέπει στην τράπεζα να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Οι σημερινές αποφάσεις της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης αποτελούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης της Τράπεζας Αττικής.

 

Η Τράπεζα της Ελλάδος θα συνεργαστεί στενά με τη νέα Διοίκηση της τράπεζας για την περαιτέρω ενίσχυση και βελτίωση των υποδομών και λειτουργιών της.

 

Η Τράπεζα Αττικής έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σημαντικά υψηλότερο από το ελάχιστο αποδεκτό όριο και συνθήκες ρευστότητας που υποστηρίζονται κανονικά από το πλαίσιο παροχής ρευστότητας του Ευρωσυστήματος.

 

Μετά της σημερινές εξελίξεις, η ΤτΕ αίρει άμεσα τους περιορισμούς στη χορήγηση νέων πιστώσεων».

 

Attica Bank: Γυρίζουμε σελίδα

 

«Οριστική λύση» στο θέμα της σύνθεσης του Διοικητικού της Συμβουλίου έδωσε σήμερα η Γενική Συνέλευση της Attica Bank, ακολουθώντας πλήρως τις επιταγές της Εταιρικής Διακυβέρνησης και συμμορφούμενη με τις σχετικές υποδείξεις της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε σχετική ανακοίνωση της τράπεζας.

 

«Μετά την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας με τριετή θητεία, η νέα Διοίκηση της Attica Bank απαρτίζεται από έμπειρα και δοκιμασμένα τραπεζικά στελέχη, ικανά να οδηγήσουν τον Οργανισμό στην επόμενη μέρα.

 

Η άρση της διοικητικής εκκρεμότητας, σηματοδότησε ήδη την άμεση άρση των επιβληθέντων προσφάτως περιορισμών από την Τράπεζα της Ελλάδος, για νέες χορηγήσεις και πιστοδοτήσεις, επαναφέροντας έτσι πλήρως την κανονικότητα στη λειτουργία της Τράπεζας προκειμένου να προχωρήσει σε πλήρη ανάπτυξη των εργασιών της.

 

H Attica Bank, με ισχυρή πλέον και έμπειρη διοίκηση και χωρίς περιορισμούς στη λειτουργία της, ουσιαστικά γυρίζει σελίδα.

 

Η νέα διοίκηση της Τράπεζας θέτει ως στόχο, την άμεση επαναφορά της εμπιστοσύνης των καταθετών και πελατών της, την εξυγίανσή της και τη λειτουργία της με αμιγώς τραπεζοκεντρικά κριτήρια, ώστε να την καταστήσει ισχυρότερη στην τραπεζική αγορά και φορέα στήριξης και ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 

«Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank απαρτίζεται από τους

 

κ.κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη στη θέση του Προέδρου και Θεόδωρου Πανταλάκη, στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου.

 

Αναπληρωτές Διευθύνοντες Σύμβουλοι είναι οι κ.κ. Αθανάσιος Τσάδαρης και Ιωάννης Τσακιράκης.

 

Στο νέο ενδεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο εξελέγησαν από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας οι:

 

Παναγιώτης Ρουμελιώτης

Θεόδωρος Πανταλάκης

Αθανάσιος Τσάδαρης

Ιωάννης Τσακιράκης

Ευστάθιος Αναγνώστου

Δημήτριος Τζαννίνης

Χαράλαμπος Μπριλάκης

Ιωάννης Μαρμαγγιόλης

Γεώργιος Βλαχάκης

Γεώργιος Παναγιώτου

Αθανάσιος Σταθόπουλος

και

Στεφανία Γεωργακάκου-Κουτσονίκου του Στυλιανού, εκπρόσωπος του Δημοσίου, πρόσθετο μέλος, δυνάμει των διατάξεων του Ν.3723/2008».

 

«Στοιχεία-φωτιά» στο πόρισμα της ΤτΕ

 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την «Καθημερινή», το πόρισμα του ελέγχου που διενήργησαν η ΤτΕ με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό περιλαμβάνει στοιχεία-φωτιά.

 

Από 31.12.2014 έως σήμερα και ενώ η καταθετική βάση της τράπεζας κατέρρεε -χάνοντας πάνω από 1,2 δισ. ευρώ καταθέσεις- η διοίκηση της Attica Bank χορηγούσε δάνεια άνω των 400 εκατ. ευρώ, τα οποία μάλιστα εμφανίζουν δείκτη καθυστέρησης μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της τράπεζας, δηλαδή φτάνουν ή και ξεπερνούν το 60%.

 

Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια του 2015, και ενώ το τραπεζικό σύστημα δοκιμαζόταν από τις ακραίες επιπτώσεις της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης, η διοίκηση προχώρησε σε χορηγήσεις δανείων άνω των 250 εκατ. ευρώ - κυρίως προς συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους.

 

Επίσης, πρόκειται για μεγάλου ύψους δάνεια, από 10 εκατ. ευρώ μέχρι και 40 εκατ. ευρώ.

 

Οι καταθέσεις της Attica το 2015 μειώθηκαν από 3,25 δισ. ευρώ στα 2,14 δισ. ευρώ (-34%) και την ίδια ώρα η τράπεζα αύξησε τις χορηγήσεις δανείων κατά 250 εκατ. (+10%), ενώ το συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων ανήλθε στα 3,93 δισ. ευρώ από 3,74 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014 (+5,1%).

 

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, οι καταθέσεις της τράπεζας μειώθηκαν εκ νέου κατά 130 εκατ. ευρώ, ωστόσο η διοίκηση προχώρησε σε νέες χορηγήσεις πάλι προς επιχειρηματικούς ομίλους ύψους 76 εκατ. ευρώ. Και τα νέα δάνεια εμφανίζουν υψηλό δείκτη καθυστερήσεων, επιδεινώνοντας τη συνολική εικόνα της τράπεζας. Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2014, τα «κόκκινα» δάνεια της Attica διαμορφώνονταν στο 44,8% του χαρτοφυλακίου και εκτοξεύθηκε στο 56% στο τέλος του 2015! Μάλιστα η εικόνα έχει επιδεινωθεί περαιτέρω το 2016! Σε ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων σχεδόν 4 δισ., τα «κόκκινα» ξεπερνούν τα 2,2 δισ. ευρώ!

 

Ενήμερα και καλυμμένα τα δάνεια του Καλογρίτσα

 

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη σημερινή συνέντευξη Τύπου της Attica Bank, μετά το σάλο που έχει ξεσπάσει για τα δάνεια του κ. Καλογρίτσα, η νέα διοίκηση ανέφερε ότι αν και η πιστοδοτική γραμμή του κ. Καλογρίτσα είναι μεγάλη για την τράπεζα, το σύνολο των δανείων είναι ενήμερο και καλυμμένο.

 

Παράλληλα, η διοίκηση ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία χορήγηση δανείου προς Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, άρα ούτε και του κ. Καλογρίτσα, ακόμα και στην περίπτωση που υπήρχε αίτημα.

 

Σε ό,τι αφορά στις εγγυητικές του κ. Καλογρίτσα, η πρώτη είναι εξολοκλήρου με μετρητά, τα οποία ήρθαν από το εξωτερικό και ελέγχθησαν από τα αρμόδια τμήματα της τράπεζας και η δεύτερη είναι μέσω σύνθετης χρηματοδότησης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.