ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

“Ένα τέλος–Μια αρχή” στην πρόσοψη του κτιρίου της Εθνικής Τράπεζας

21:44 - 22 Σεπ 2016 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
“Ένα τέλος–Μια αρχή” στην πρόσοψη του κτιρίου της Εθνικής Τράπεζας
Από την ίδρυση της κι όλας το 1841, η Εθνική Τράπεζα, η παλαιότερη τράπεζα της χώρας, επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την καλλιτεχνική δημιουργία την οποία στήριξε με ποικίλους τρόπους και συνεχίζει να το κάνει μέχρι και σήμερα.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή της ανακοίνωση, η Εθνική Τράπεζα, είναι ένας από τους πρώτους οργανισμούς που συγκρότησαν συλλογή έργων τέχνης, στην οποία συγκαταλέγονται αντιπροσωπευτικά έργα των κυριότερων ζωγράφων και των καλλιτεχνικών ρευμάτων της χώρας μας.

 

Η συλλογή συνεχώς εμπλουτίζεται με νέα αποκτήματα που παρακολουθούν τις σύγχρονες εκφράσεις και εξελίξεις στην τέχνη. Παράλληλα, πραγματοποιεί παρεμβάσεις σε θέματα κοινωνικά και πολιτιστικά, υιοθετώντας νέους τρόπους προσέγγισης της καλλιτεχνικής δημιουργίας και ένταξής της στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

 

Με την ευκαιρία του εορτασμού των 175 χρόνων από την ίδρυσή της, η Εθνική Τράπεζα επιλέγει την εξωστρέφεια στην επικοινωνία της με το κοινό, καθώς η πρόσοψή του κεντρικού κτιρίου της γίνεται χώρος υποδοχής ενός εμβληματικού έργου σε βίντεο της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, ενός από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της εποχής μας, του Νίκου Αλεξίου (1960 - 2011).

 

Είναι το έργο με το οποίο εκπροσωπήθηκε η Ελλάδα στην 52η Μπιενάλε της Βενετίας το 2007. Τίτλος του «Ένα τέλος - Μια αρχή». Ένα έργο που γεννάται και αναγεννάται από το υπέροχο ψηφιδωτό δάπεδο της Μονής Ιβήρων, όπου ο Νίκος Αλεξίου διέμεινε για αρκετούς μήνες. Χρωματικά επαναλαμβανόμενα μοτίβα σε ατέλειωτες σχεδιαστικές παραλλαγές «ρέουν» στην επίπεδη επιφάνεια της πρόσοψης, μεταλλάσσοντας συνεχώς μορφή. «Αυτό το σχέδιο, αυτές οι γραμμές βρίσκονται σε ένα όριο, σε ένα μεταίχμιο - Είναι το τέλος και η αρχή μαζί» αναφέρει ο ίδιος σχολιάζοντας το έργο του. Και για την Εθνική Τράπεζα, με την ευκαιρία της επετείου, μια πρόκληση για το μέλλον. Ένα μεταίχμιο, ένα «τέλος» για ό,τι αφήνουμε πίσω μας, «μια αρχή» για ό,τι ελπιδοφόρα έρχεται.

 

Το βίντεο θα προβάλλεται καθημερινά από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου 2016 και τις ώρες 19:30 - 23:30 καθημερινά.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:28 - 22 Σεπ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.