ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: «Μαχαίρι» στα «κόκκινα» δάνεια αλλιώς… νέα ανακεφαλαιοποίηση

08:11 - 27 Σεπ 2016 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: «Μαχαίρι» στα «κόκκινα» δάνεια αλλιώς… νέα ανακεφαλαιοποίηση
Με τον κίνδυνο, υπό τις… «απειλές» του SSM, μια νέας ανακεφαλαιοποίησης «ζούνε» οι ελληνικές τράπεζες στην περίπτωση που δεν καταφέρουν να πετύχουν τον στόχο της δραστικής μείωσης των «κόκκινων» δανείων τους.

Η προοπτική διενέργειας νέων αυξήσεων κεφαλαίου θα εμφανιστεί στον ορίζοντα μέσα στην επόμενη χρονιά, εφόσον δεν προχωρήσει πολύ ενεργά η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων. Πρόκειται για ενδεχόμενο που ανησυχεί τόσο τις ίδιες τις τράπεζες και τους μετόχους τους όσο και τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι άλλωστε, στο πρόσφατο roadshow στο Λονδίνο, έθεσαν ερωτήσεις για τα NPLs και τη διαχείρισή τους, έτσι ώστε οι ελληνικές τράπεζες να μη χρειαστεί να οδηγηθούν σε τέταρτο γύρο ανακεφαλαιοποίησης, την ώρα που το 2017 θα διενεργηθούν νέα «σκληρότερα», stress tests πανευρωπαϊκά.

Μάλιστα, αυτά θα διενεργηθούν σε ένα περιβάλλον με πλήρη εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για το bail in και ουδείς μπορεί να γνωρίζει αν η ανάγκη κάλυψης των τραπεζών με νέα κεφάλαια δεν θα αγγίξει και τους καταθέτες.

Για να μη βρεθούν σε μια τέτοια ανάγκη, κι ενώ δύσκολα θα ικανοποιηθεί μια αύξηση κεφαλαίου από τις διεθνείς αγορές, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να έχουν ανακτήσει κεφάλαια από τα "κόκκινα" δάνεια.

Μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται με υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Ο δείκτης Core Tier 1 κινείται στο 16% και αντέχει θεωρητικά κεφαλαιακές επιπτώσεις από το βάρος των "κόκκινων" δανείων. 

Ωστόσο, επειδή το 1/3 των κεφαλαίων Common Equity Tier I των ελληνικών τραπεζών αποτελείται από αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTA), δηλαδή από κεφάλαια που δεν θεωρούνται με την αυστηρή έννοια του όρου εποπτικά, και, επιπλέον, ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση από τις ευρωπαϊκές Αρχές, οι τράπεζες έχουν ως μοναδική επιλογή να εμφανίσουν κέρδη από τη μείωση των NPEs προκειμένου να μην εξαναγκαστούν σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:33 - 27 Σεπ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.