ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Ο «στενός κορσές» του SSM

08:11 - 03 Οκτ 2016 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Ο «στενός κορσές» του SSM
Με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι τράπεζες μέσω των σχεδίων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που συμφώνησαν οι διοικήσεις με τον SSM, οι τράπεζες για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης θα βρεθούν αντιμέτωπες με ισχυρότατη πίεση για την επίτευξη συγκεκριμένων, μετρήσιμων, αποτελεσμάτων στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων.

Κάθε τρεις μήνες οι τράπεζες θα αναφέρονται στον SSM και αν οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται θα υπάρχουν επιπτώσεις. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η πίεση θα είναι σταδιακή και κλιμακωτή.

Μέχρι τα μέσα του 2017 δεν θα υπάρχουν δραστικές ποινές, ωστόσο από εκεί και μετά οι τράπεζες θα υποχρεωθούν σε πρόσθετες διορθωτικές ενέργειες, οι οποίες θα περιλαμβάνουν ακόμη και υποχρεωτικές ρευστοποιήσεις πακέτων «κόκκινων» δανείων.

Πρόκειται για εξαιρετικά αυστηρή κίνηση συμμόρφωσης καθώς ουσιαστικά συνεπάγεται βεβιασμένες πωλήσεις προβληματικών δανείων, συναλλαγές που μπορούν να γίνουν μόνο σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, επιβαρύνοντας με ζημίες τις τράπεζες.

Η πώληση χαρτοφυλακίων δανείων σε τιμή χαμηλότερη από τις προβλέψεις που έχει διενεργήσει η τράπεζα συνεπάγεται ζημίες που μειώνουν την κεφαλαιακή βάση, κάτι που σε δεύτερο χρόνο θα απαιτήσει την αναπλήρωση των κεφαλαίων μέσω αυξήσεων κεφαλαίου.

Στο πλέγμα των διορθωτικών μέτρων στα οποία θα υποχρεώνει ο SSM τις τράπεζες που θα εμφανίζουν αστοχίες, περιλαμβάνονται διοικητικές αλλαγές, με την αντικατάσταση των ανώτατων διοικητικών στελεχών των τραπεζών που έχουν την ευθύνη για την υλοποίηση των προγραμμάτων και την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί. Ακόμα περισσότερο, σε περιπτώσεις αδυναμίας ανταπόκρισης στους στόχους, οι τράπεζες μπορεί να υποχρεώνονται και σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Οι τράπεζες προτίθενται κα κάνουν διαγραφές ακόμη και μέρους στεγαστικών δανείων στο πλαίσιο των προσπαθειών μείωσης του προβληματικού χαρτοφυλακίου τους, αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Υπό αυτό το πρίσμα, τα ιδρύματα διαμορφώνουν προϊόντα σύμφωνα με τα οποία το δάνειο διαχωρίζεται σε δύο τμήματα. Για το ένα τμήμα καταβάλλεται δόση ενώ το άλλο «παγώνει» και διαγράφεται στο τέλος της περιόδου αποπληρωμής εάν ο δανειολήπτης είναι συνεπής.

Επίσης, οι τράπεζες σχεδιάζουν να δώσουν την δυνατότητα σε δανειολήπτες να εξαγοράσουν το στεγαστικό τους πριν από την πώληση σε ειδικό ταμείο, σε αλλά όχι στην ίδια τιμή.

Σε κάθε περίπτωση, αναγκαία συνθήκη αποτελεί ο δανειολήπτης να είναι συνεργάσιμος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.