ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Αλλάζουν τα πλάνα για τις διεθνείς θυγατρικές

08:10 - 06 Οκτ 2016 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Αλλάζουν τα πλάνα για τις διεθνείς θυγατρικές
Τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών περί ανταλλαγής θυγατρικών στα Βαλκάνια «ναυάγησαν» και τελικώς η καθεμία θα τραβήξει τον δικό της δρόμο. Το μοντέλο της βουλγαρικής Postbank του ομίλου EUROBANK που απορρόφησε τις εργασίες της ALPHA BANK στην τοπική αγορά ήταν ενδεδειγμένο στην προσπάθεια «μαζέματος» των διεθνών θυγατρικών, αλλά δεν φαίνεται να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλες αγορές.

Η εξέλιξη αυτή οδηγεί αναγκαστικά στην επιλογή πώλησης σε ξένους, τράπεζες ή διεθνή funds , η οποία ως υποχρεωτική πλέον στρατηγική για τη μείωση της παρουσίας στο εξωτερικό, θα πρέπει να δώσει δείγματα γραφής σχετικά άμεσα. Και αυτό παρά το ότι η δέσμευση των τραπεζών για μείωση της παρουσίας εκτός Ελλάδος εκτείνεται μέχρι τα τέλη του 2018. Σημειώνεται ότι πέραν της πώλησης της θυγατρικής, ένα άλλο μοντέλο είναι και αυτό της εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή που θα αποκτήσει υψηλό μερίδιο αρχικά.

 

Υποχρέωση των εγχώριων ομίλων είναι η μείωση της έκθεσης από ενεργητικό ύψους 11,5 δισ. ευρώ σήμερα, σε 8,8 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2018, με βάση τα σχέδια αναδιάρθρωσης που έχουν υποβάλει.

 

Οι τράπεζες καλούνται λοιπόν να προχωρήσουν σε αναδιάταξη των διεθνών δραστηριοτήτων. Η πιο πρόσφατη λύση που τελικώς δεν προχώρησε ήταν αυτή της συνεργασίας ανά αγορά με τρόπο ώστε να ενώσουν δυνάμεις σε ένα κοινό σχήμα, στο οποίο θα συμμετείχε τρίτος επενδυτής.

 

Πλέον οι όμιλοι θα επιχειρήσουν να βγουν στην αγορά είτε για πώληση θυγατρικών είτε για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή ώστε να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τα restructuring plans.

 

Βέβαια, δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Η EUROBANK έχει τις μικρότερες δεσμεύσεις μείωσης της παρουσίας, το ίδιο και η ALPHA BANK επίσης, ενώ για την Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ και την ΕΘΝΙΚΗ Τράπεζα ο βασικός κανόνας είναι η πλήρης αποεπένδυση.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ευελπιστούν ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές, αφού, με βάση τα μακροοικονομικά της ΝΑ Ευρώπης, στο πρώτο εξάμηνο η ανάπτυξη «έτρεξε» με ισχυρές επιδόσεις, δεδομένο που προκαλεί την προσδοκία ότι η τάση θα παραμείνει ανάλογη και στο δεύτερο «μισό» του έτους.

 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.