ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

BofA: Δύσκολοι οι στόχοι των τραπεζών για τα NPLs

13:40 - 10 Οκτ 2016 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
BofA: Δύσκολοι οι στόχοι των τραπεζών για τα NPLs
Αρκετά δύσκολη αλλά όχι αδύνατη η αποστολή των τραπεζών να μειώσουν την έκθεσή τους στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως το 2019, επισημαίνει σε έκθεσή της η Bank of America/Merrill Lynch.

Η BofA σε έκθεσή της για τις ελληνικές τράπεζες, καλωσορίζει τις προσπάθειες των ρυθμιστικών αρχών, με τη στοχοθεσία που θέτουν από κοινού SSM και διοικήσεις των τραπεζών, αλλά και την υιοθέτηση «φιλικής» για τις τράπεζες νομοθεσίας από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Ωστόσο, ο οίκος επισημαίνει ότι η επίτευξη των στόχων και η εφαρμογή της νομοθεσίας θα είναι δύσκολη καθώς:

-Δεν μπορούν να αποκλειστούν πρόσθετες προβλέψεις.

-Η χαμηλότερη κάλυψη με προβλέψεις ή μια αδυναμία επίτευξης των ενδιάμεσων στόχων ενδέχεται να επηρεάσει τη διαδικασία αξιολόγησης (SREP) του 2018.

-Οι στόχοι του 2019 ενδέχεται να μην είναι το τέλος των προσπαθειών, καθώς μπορεί να αναπτυχθούν πρόσθετες απαιτήσεις για μείωση των κόκκινων δανείων.

H Merrill Lynch διατηρεί σύσταση underperform και για τις τέσσερις τράπεζες, διατηρώντας τιμή-στόχο στο 1,41 ευρώ για την Alpha Bank ΑΛΦΑ +0,63%, στο 0,16 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, στο 0,15 ευρώ για την Εθνική και στο 0,56 ευρώ για τη Eurobank.

Πιο εύκολες οι διαγραφές

Ο οίκος εκτιμά την πιθανότητα επίτευξης των στόχων, με βάση και τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες.

Όπως επισημαίνει, θεωρεί ότι οι διαγραφές ύψους 16 δισ. ευρώ είναι πιο εύκολες καθώς οι τράπεζες έχουν έκθεση (NPE) σε μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια ύψους 16-17 δισ. ευρώ, που λογικά θα είναι καλυμμένα.

Επίσης, θεωρεί πιθανό να πληρωθούν κόκκινα δάνεια ύψους 10-15 δισ. ευρώ, καθώς έχουν προχωρήσει σε αναδιαρθρώσεις δανείων ύψους 25 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, ο οίκος θεωρεί πιο δύσκολες τις πωλήσεις και τους πλειστηριασμούς για δάνεια ύψους 13 δισ. ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:02 - 10 Οκτ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.