ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η «πρόβλεψη» Στουρνάρα για διοικήσεις τραπεζών και «κόκκινα δάνεια»

16:11 - 11 Οκτ 2016 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η «πρόβλεψη» Στουρνάρα για διοικήσεις τραπεζών και «κόκκινα δάνεια»
Μιλώντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, ο Γιάννης Στουρνάρας έκανε και τις εκτιμήσεις του σχετικά με τις νέες διοικήσεις των τραπεζών, που αναμένεται να "κλειδώσουν" το επόμενο διάστημα.

«Σε θέσεις προέδρου και Διευθύνοντος συμβούλου δεν βλέπω να έρχεται ξένος», εκτίμησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, που νωρίτερα είχε ρίξει βολές σε Προβόπουλο και Καραμανλή.

 

«Είναι καλό να μιλούν την ελληνική γλώσσα», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ωστόσο πως στις επιτροπές δεν είναι κακό να υπάρχει ξένος γιατί μεταφέρει τεχνογνωσία.

 

Δεν ισχύει το επιχείρημα «αφελληνισμού» των τραπεζών, πρόσθεσε.

 

Για τα κόκκινα δάνεια

 

Με αφορμή ερώτηση για το εάν οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι οι τράπεζες είναι ok για τα επόμενα τρία χρόνια.

 

Ωστόσο, επισήμανε πως είναι σημαντικό να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια. Έχουμε βάλει στόχο να μειωθούν κατά 40% τα επόμενα τρία χρόνια.

 

Τόνισε δε ότι οι μέτοχοι πρέπει να βάζουν λεφτά στις προβληματικές επιχειρήσεις ή να φεύγουν. Στην περίπτωση που μέτοχος αρνείται να συμμετέχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για να χρηματοδοτηθεί μία επιχείρηση με «κόκκινο» δάνειο θα μπορεί να μετοχοποιηθεί το δάνειο ώστε να εισέλθει νέος μέτοχος που θα έχουν βρει οι τράπεζες.

 

Συνολικά τα δάνεια που έχουν δοθεί είναι 240 δισ. ευρώ. Εξ αυτών μη εξυπηρετούμενα θεωρούνται τα 108 δισ. δηλαδή ποσοστό 45%. Τα στεγαστικά δάνεια αποτελούν το 41,8% των δανείων, τα καταναλωτικά το 55,3% και τα επιχειρηματικά το 44,7%.

 

Τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια αναλύονται ως εξής: επαγγελματικά 67,5%, μικρομεσαίων επιχειρήσεων 59,9%, μεγάλων επιχειρήσεων 29%, ναυτιλιακά 27,4%, χρηματοοικονομικά 29%.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:17 - 11 Οκτ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.