ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤτΕ: Περαιτέρω μείωση στην εξάρτηση των τραπεζών από τον ELA

18:45 - 13 Οκτ 2016 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΤτΕ: Περαιτέρω μείωση στην εξάρτηση των τραπεζών από τον ELA
Η χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης των ελληνικών τραπεζών υποχώρησε κατά 1,3 δισ. ευρώ, η σε ποσοστό 2,6% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδας.

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, οι τράπεζες βασίζονταν στον ELA (emergency liquidity assistance) που αντλούσαν από την ΤτΕ από τον Φεβρουάριο του 2015, αφού αποκλείστηκαν από το παράθυρο ρευστότητας της ΕΚΤ εξαιτίας του αδιεξόδου που είχαν φτάσει η διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των επίσημων πιστωτών της. Η εξάρτηση τους από τον ELA μειώνεται σταθερά από τον Ιούνιο, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επανέφερε την πρόσβαση των τραπεζών σε λειτουργίες φθηνής χρηματοδότησης.

Η έκτακτη χρηματοδότηση, που είναι πιο δαπανηρή σε σχέση με το δανεισμό από την ΕΚΤ, μειώθηκε στα 47,6 δισ. ευρώ στο τέλος του Σεπτεμβρίου από τα 48,9 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ.
Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ μείωσε το ανώτατο όριο ρευστότητας του ELA που αντλούν οι ελληνικές τράπεζες από την ΤτΕ, κατά 100 εκατ. ευρώ, στα 51,8 δισ. ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.